Advertentie

Cyberaanvallen leggen populaire internetdiensten plat

©REUTERS

Grote internetnamen als Twitter, Spotify, eBay en Netflix kampen vrijdag met storingen in de VS.

Georkestreerde internetaanvallen op het bedrijf Dyn veroorzaken de digitale overlast. Ook grote mediamerken als CNN, The New York Times en Financial Times werden getroffen.

Dyn is een belangrijk knooppunt op het internet. Het maakt dat mensen die de url van een onderneming intypen, uitkomen op de goede site, door de ingetypte namen om te zetten in de cijfers van de IP-adressen. Het bedrijf was vrijdag meermaals het doelwit van een DDoS-aanval. Daarbij worden servers zodanig bestookt dat ze overbelast raken.

Een eerste cyberaanval vond in de ochtend plaats. Daardoor hadden internetgebruikers moeite om sommige websites te bereiken. Vooral in het oosten van de VS kregen veel mensen foutmeldingen. De problemen waren na enkele uren verholpen, maar later op de dag kwamen er nieuwe aanvallen.

Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de cyberaanvallen. Ze waren gericht op de VS, en niet op Europa of Azië. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid liet weten naar ‘alle mogelijke oorzaken’ te kijken. Volgens twee functionarissen wordt de inlichtingendienst FBI betrokken bij het onderzoek.

Lange lijst

De lijst met getroffen websites werd tijdens de dag almaar langer. Onder meer Amazon en Airbnb laadden langzaam of helemaal niet. Ook diensten als Pinterest, Reddit, SoundCloud, Yelp, de Urban Dictionary en Github hadden er last van.

PayPal, Imgur, Wired, NHL.com, Wikia, The Wall Street Journal, Fox News, Xbox.com, het PlayStation Network en de BBC kregen ook met Amerikaanse storingen te maken.

Ook sommige Europese websites werden door de Amerikaanse problemen onbereikbaar. Daaronder ook Buienradar, in België en Nederland een erg populair weerwebsite.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud