De Tijd voortaan ook op Windows 8
Net als vele andere kranten en nieuwssites heeft ook deze krant voortaan een eigen 'app' (applicatie) onder Windows 8 die u vandaag al op de pc en straks ook op de nieuwe tablets van Microsoft kunt gebruiken.
Het is wennen, de eerste keer dat u Windows 8 gebruikt. De typische vensters (‘windows’) maken plaats voor tegels met live-informatie, waaronder een blik op de meest recente uitgave van De Tijd.
1. Tegels in plaats van vensters
De startknop? Weg! De taakbalk... verdwenen. En ook het bureaublad met de foto van uw hond is niet langer prominent. Het mag duidelijk zijn: de grootste verandering in Windows 8 is een compleet nieuw design of ‘user interface’. De basis van Windows 8 is een scherm met veelkleurige tegels, een idee waar Microsoft mee experimenteerde voor Windows Phone 7 op de smartphone. Veel gebruikte toepassingen, zoals uw nieuwssites, uw mailbox of uw fotocollectie krijgen een tegel op het startscherm.
Tot nu toe had u icoontjes voor bepaalde programma’s (Word, Internet Explorer…). Voortaan gebruiken we tegels die ons meteen bij de juiste content brengen. Het startscherm als digitaal dashboard. Onder de motorkap is de architectuur veel minder gewijzigd. Uw oude computer, uw programma’s en uw randapparatuur blijven.
Welke tegels er precies verschijnen, bepaalt u zelf. Via de Windows Store kunt u immers nieuwe applicaties installeren die elk hun eigen plek op uw startscherm krijgen. Abonnees van De Tijd kunnen op die manier hun digitale krant lezen. Apps werken uiteraard op de PC, maar ook op de nieuwe Surface tablets die Microsoft vandaag in onder meer de VS, Duitsland en het VK uitbrengt. In België moeten we er nog even op wachten.
2. Aanraken aub
De tegelstructuur komt het beste tot zijn recht op een pc met aanraakscherm. Bladeren tussen de tegels doet u door met uw vinger het startscherm naar links of rechts te schuiven.
Ook aan andere zaken merkt u dat Microsoft een inspanning doet om de tabletgebruiker aan zich te binden. Geopende programma’s nemen het hele scherm in. Taak- of menubalken zijn niet zichtbaar, maar kunnen worden opgeroepen. Zeer handig is de verscholen taakbalk aan de rechterkant van het scherm. Wrijf met uw duim aan de rechterzijde van uw scherm (van rechts naar links) en de balk komt tevoorschijn. Via de balk kan u vanuit elk programma terug naar het startscherm, kan u foto’s of websites delen met uw vrienden en kan u door de computer zoeken.
De sterkte van Windows 8 is meteen ook de zwakte. De meerderheid van de 1,3 miljard Windows-gebruikers heeft geen aanraakscherm. En dan merk je de beperkingen van het tegelmenu. Een desktopgebruiker moet met zijn muis naar alle kanten van het scherm navigeren om de menu’s op te roepen. Microsoft biedt een oplossing voor wie het hele tegeldesign maar niks vindt. Elke gebruiker kan via een muisklik in de linkeronderhoek terug naar het ‘oude’ Microsoft-bureaublad met taakbalk en kleine icoontjes. Let op: ook hier is de startknop verdwenen.
3. Lokale apps
Sinds het succes van Apple’s App Store volstaat een knap en inventief besturingssysteem niet. Er is een hele lading aantrekkelijke programma’s en applicaties nodig. Microsoft spaarde kosten noch moeite om vanaf dag één met wat lekkers voor de dag te komen. In de Microsoft Store, vergelijkbaar met die van Apple, vindt u zo’n 100 Belgische applicaties. Nadruk ligt op nieuws (met naast De Tijd ook Het Laatste Nieuws, VTM, Humo…), spellen (zoals Bumba), onderwijs en business.
Bij de Microsoft-programma’s valt SkyDrive op. De onlinekluis van Microsoft is zo goed als overal geïntegreerd in Windows 8. Zoals in de mailbox. Als u een mailtje met een bijlage verstuurt en de bestemmeling beschikt ook over SkyDrive, dan wordt niet het eigenlijke bestand maar enkel een lichte preview doorgestuurd. Het document zelf vindt u in uw SkyDrive. Geen overvolle en onoverzichtelijke inbox meer.
4. Koop ik Windows 8?
Veel Belgen zullen willens nillens geconfronteerd worden met Windows 8. Zo goed als elke nieuwe pc die vanaf dit weekend verkocht wordt, heeft Windows 8 voorgeïnstalleerd aan boord.
Windows-gebruikers kunnen een upgrade downloaden (tijdelijk 29,99 euro of 14,99 als de pc na juni gekocht is) of de dvd voor 59,99 euro kopen in de winkel.
Wie over een aanraakscherm beschikt, hoeft niet te twijfelen over de aankoop. Windows 8 biedt dan een bijzondere handige manier om snel allerlei informatie te consumeren. En de promoprijs is interessant.
Voor gebruikers van een traditionele pc (zonder touch) is het minder duidelijk. Gebruikt u de pc vooral voor Word of Photoshop, dan hoeft het niet. Bent u meer iemand die de pc gebruikt om te communiceren of te gamen, dan loont het al meer de moeite. Maar gun uzelf wat tijd om aan de tegels te wennen. Dell steekt bij zijn nieuwe computers alvast een gebruiksaanwijzing voor Windows 8.
Meer informatie over de aanwezigheid van De Tijd op smartphone's en tablets vindt u hier.
Meest gelezen
- 1 Crash van Luxemburgs immowalhalla treft Belgische vastgoedbedrijven
- 2 ECB-topvrouw stuurt rente naar laagste peil sinds maart
- 3 De Croo: 'Ineos is potentiële dolk in hart van Vlaamse economie'
- 4 Waregems Mc Three Carpets sluit bij gebrek aan overnemer, 278 jobs verdwijnen
- 5 Willy Naessens Group is Onderneming van het Jaar 2023