'Dell maakt vuist tegen oprichter'

Dell-oprichter Michael Dell doet een ultiem bod om zijn bedrijf weer in handen te krijgen - Foto Reuters ©REUTERS

De commissie van bestuurders die zich moet uitspreken over het bod van oprichter Michael Dell om 'zijn' computerbedrijf van de beurs te halen, lijkt het spel hard te spelen. Wil die laatste de voorwaarden versoepeld krijgen, zal hij minstens 14 dollar per aandeel moeten ophoesten, schrijft persagentschap Bloomberg.

Michael Dell trok eerder op de dag zijn gezamenlijk bod met private equity-speler Silver Lake op met 10 dollarcent tot 13,75 dollar per aandeel. Dat is een verhoging van 0,7 procent. Het nieuwe bod waardeert het bedrijf op 24,6 miljard dollar. Dat is iets meer dan de 24,4 miljard dollar van het vorige bod. 

De twee partijen willen de iconische computerbouwer van de beurs halen om het bedrijf in de luwte een tweede adem te bezorgen. Om de kansen op slagen te verhogen, wil Michael Dell ook de aanvaardingsvoorwaarden voor het bod versoepelen. In plaats van een meerderheid van alle aandeelhouders, mikt hij nu op een meerderheid van alle 'ongebonden' aandeelhouders die hun stem uitbrengen.

Concreet wil Michael Dell de lat om de overname te doen slagen, verlagen. Bij het oorspronkelijke overnameplan telde het belang van 16 procent dat de oprichter nog heeft de facto mee als 'neen'-stem, omdat die aandelen niet stemgerechtigd zijn. Dat betekent concreet dat tegenstanders van de deal genoeg hadden aan 42 procent tegenstemmen of onthoudingen om de deal af te blokken.

Met de nieuwe voorwaarden - waar een speciale commissie van bestuurders zich over moet buigen - zou de lat lager te komen liggen. Nu volstaat gewoon dat de helft van alle aandeelhouders die hun stem uitbrengen zich achter de overname scharen.

Maar de die commissie van bestuurders lijkt het spel nu hard te spelen. Als Dell de lat zo graag lager wil leggen, dan zal hij zijn portefeuille verder moeten opentrekken dan de 10 cent extra die hij er nu voor over heeft. Volgens Bloomberg wil de commissie minstens 14 dollar per aandeel, of dus nog een extra verhoging van 25 cent per aandeel. Nog volgens Bloomberg zal de commissie vandaag nog geen officiële reactie geven, maar later wel boter bij de vis eisen.

Het is de vraag of Michael Dell en Silver Lake dat er voor over hebben. Bij de aankondiging van de verhoging van 10 cent had Dell het over zijn 'beste en laatste bod'. 

De hele situatie wordt met argusogen gevolgd vanuit de hoek van bedrijfsstroper Carl Icahn. Die is een felle tegenstander van de operatie en kwam zelfs met een alternatief bod op de proppen. Ook vermogensbeheerders zoals Blackrock en Vanguard waren niet enthousiast over het oorspronkelijke bod. Het valt te betwijfelen of ze nu wel tevreden zullen zijn.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud