Durffonds Ergon stapt in softwarebedrijf Sofico

Sofico ontwikkelt software die onder meer gebruikt wordt door leasingmaatschappijen. ©Sofie Van Hoof

Het durffonds Ergon Capital komt aan boord bij Sofico, een Gentse softwareontwikkelaar voor de leasingsector. Dat vernam De Tijd. Het prijskaartje is niet bekend.

Sofico is een leverancier van software voor autofinanciering, leasing-, vloot- en mobiliteitsmanagement. Zijn bekendste product is de software Miles. Het 32 jaar oude bedrijf groeide de jongste jaren fors en is goed voor een omzet van meer dan 40 miljoen euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van ruim 10 miljoen. Wereldwijd werken 340 mensen voor Sofico.

Het Gentse bedrijf - tot nu toe nog altijd in handen van zijn oprichters - zocht een partner om zijn groeiplannen te ondersteunen. Die partner wordt Ergon. De oprichters herinvesteren in de nieuwe constructie aan de zijde van het investeringsfonds. Hoeveel Ergon in Sofico pompt, is niet bekend. De fusie- en overnameadviseur Omnicap begeleidde Sofico bij de deal.

Sofico wordt het tweede Belgische bedrijf in de huidige portefeuille van Ergon. Het andere is de snackfabrikant Vanreusel.

Vier fondsen

Ergon haalde vorig jaar voor zijn vierde fonds 580 miljoen euro op, ver boven het doel van 500 miljoen dat het voor ogen had. Het grootste Ergon-fonds ooit is bijna vier keer zo groot als het eerste.

580 miljoen
Kapitaal
Het vierde Ergon-fonds is met een kapitaal van 580 miljoen euro bijna vier keer zo groot als het eerste.

Opmerkelijk is dat de participatie van de familie Frère, die destijds Ergon oprichtte, in het laatste fonds voor het eerst onder de grens van 50 procent gedaald is. Sienna Capital, de private-equitypoot van de Frère-holding GBL, investeerde er 200 miljoen euro in. De rest van de middelen komt van een reeks rijke families, vermogensbeheerders, verzekeraars en stichtingen.

Ergon Capital is via andere fondsen ook aandeelhouder van de Nederlandse puzzelboekenuitgever Keesing, de Spaanse distributeur van medische apparatuur Palex Medical of nog Dolciaria Acquaviva, een van de grootste producenten van bevroren bakkerijproducten in Italië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud