Econocom mikt weer op winstgroei

CEO Jean-Louis Bouchard van Econocom ©AFP

De IT-dienstengroep Econocom sluit 2018 af met een operationele winst van 115 miljoen euro, iets minder dan de recentste eigen prognose. De schulden daalden fors.

Econocom  slaagde er in 2018 zijn omzet met 8 procent op te krikken, tot 2,85 miljard euro. Organisch, zonder overnames, dikte de omzet 2,7 procent aan.

De operationele winst komt uit op 115 miljoen euro. Dat is iets lager dan de prognose die Econocom zelf in oktober nog maakte (120 miljoen) en beduidend lager dan in 2017, toen de operationele winst nog op 154 miljoen euro afklokte. 

Voor 2019 mikt stichter Jean-Louis Bouchard, die ten nadele van zijn zoon zijn comeback maakte als CEO, op een operationele winst van 128 miljoen euro.

Schuldenberg smelt weg

Opmerkelijk is de forse daling van de schulden. Eind 2018 bedroegen de netto financiƫle schulden van Econocom ongeveer 250 miljoen euro. Dat is minder dan eind 2017, toen werd afgeklokt op 279 miljoen en veel minder dan eind juni 2018 toen de schulden opliepen tot 395 miljoen euro. Met die forse afname slaagt Econocom er wellicht in de zorgen van sommige analisten weg te nemen. De schulden belopen nog slechts 1,6 keer de brutobedrijfswinst over 12 maanden.

Econocom wijst als redenen op de sterke cashflowgeneratie van de operationele activiteiten, lagere behoeften aan werkkapitaal en een strikte kostencontrole. Die compenseerden ruimschoots de investeringen, de financiering voor overnames, de uitkering aan de aandeelhouders en de inkoop van eigen aandelen.

'Vooral aan het einde van het jaar hebben de teams opmerkelijke inspanningen geleverd, waardoor we onze nettoschulddoelstelling ruimschoots wisten te overtreffen en we daardoor onze financiĆ«le en strategische speelruimte vergroten", zegt CEO Jean-Louis Bouchard. 'Econocom is opnieuw klaar voor een  groeifase.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud