Eén op vier banen bedreigd bij Unisys

©rv

Door de aangekondigde herstructurering bij IT-bedrijf Unisys staan in de vestiging in Haren (Brussel) maximaal 48 van de 200 banen op de helling. Dat zegt de Belgische directie woensdag.

Bediendenvakbond LBC ziet ruimte voor alternatieven, zodat dat aantal naar beneden kan. De Tijd bracht dinsdag een mededeling van Unisys België, waarin het bedrijf aankondigde dat er in het kader van een sanering in de Amerikaanse groep ook in België jobs zouden verdwijnen. 'Wij engageren ons om onze medewerkers te ondersteunen tijdens het doorvoeren van deze voorgestelde veranderingen, en treden met hen en hun vertegenwoordigers in overleg', klonk het.

Ondertussen hebben de bonden al twee vergaderingen achter de rug met de Belgische bedrijfsleiding. 'Een groot deel van de werknemers zijn IT-consultants. Hun job komt niet in gevaar', legt Kris Vanden Bossche uit, secretaris bij LBC-NVK, de bediendecentrale van het ACV. 'Men wil de ondersteunende jobs in onder meer HR, finance en facturatie naar het Europese hoofdkwartier in Engeland verhuizen'.

Volgens de mededeling over het collectief ontslag dat Unisys moest indienen bij de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (WASO) zouden er maximaal 48 jobs sneuvelen. 'Vanuit het standpunt van het bedrijf denken we niet dat het nodig is zoveel mensen te ontslaan. De verhoopte besparingen met deze operatie zouden, onder meer gelet op de Belgische sociale wetgeving, weleens kunnen tegenvallen', aldus Vanden Bossche.

Gezien het grote aantal oudere werknemers, lijkt het de vakbonden waarschijnlijk dat er alternatieven kunnen gevonden worden voor naakte ontslagen. Van midden augustus tot midden september zal het overleg geschorst worden. De bedrijfsleiding hoopt in oktober of november te kunnen afronden, maar daar willen de vakbonden zich niet op vastpinnen.

Unisys Belgium heeft zijn jaarrekening 2014 nog altijd niet neergelegd bij de NBB, het heeft daarvoor nog drie dagen tijd. In 2013 boekte het bedrijf nog een nettowinst van 9,0 miljoen op een omzet van 75,3 miljoen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud