Elysway lanceert Facebook voor overledenen

Als het van de West-Vlaamse firma Elysway afhangt zullen begraafplaatsen in de toekomst een QR-code dragen, waarmee bezoekers het levensverhaal van hun overleden dierbare snel op hun smartphone of tablet kunnen te voorschijn toeveren. Het bedrijf Elysway werkte namelijk een gloednieuw sociaal netwerkplatform uit, dat dinsdag in teststad Kortrijk werd gelanceerd. Volgens Elysway gaat het om een wereldprimeur.

"Terwijl LinkedIn bedoeld is om een netwerk tussen professionelen uit te bouwen, doet Elysway dat voor iedereen die een familielid, vriend of kennis verloor. We spelen in op de tijdsgeest van het moment", zegt initiatiefnemer Filip Troch.

Elysway is een sociaal netwerksite waarop mensen pagina's kunnen aanmaken over een dierbare die ze hebben verloren. Iedereen kan daarop steun- en rouwbetuigingen posten, maar ook foto's delen of meeschrijven aan het levensverhaal van de overleden persoon, die bij Elysway een "star" wordt genoemd. Het doel is overledenen eeuwig te laten overleven in de herinnering.

Volgens Elysway gaat het om een primeur. "Er zijn al tal van rouwsites, maar dit is een gratis platform in vijf talen, met veel aandacht voor privacy", aldus Troch.

Iedere overledene krijgt ook een QR-code, die kan geplaatst worden op een rouwbrief, in de krant, maar ook op de grafsteen. "Zo wordt een grafsteen meer dan een naam met een leeftijd", zegt Troch. Nog uniek is dat teststad Kortrijk op haar begraafplaats 'Hoog Kortrijk' beschikt over een 'Memory Wall'. Daarop kunnen mensen via een vrije applicatie, die aan de ingang werd geïnstalleerd, laten weten waar ze zijn en wie ze bezoeken.

Binnenkort wordt Elysway ook Europees gelanceerd en zullen via Flanders Investment alle palliatieve zorginstellingen in Europa worden aangeschreven om dit rouwplatform uit te rollen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud