EVS vindt CEO, maar is voorzitter kwijt

Serge Van Herck, de nieuwe CEO van EVS. ©wim kempenaers (wkb)

De Luikse beeldserverfabrikant haalt Serge Van Herck aan boord als nieuwe topman. Maar EVS moet nu wel een nieuwe voorzitter benoemen. De huidige, Pierre De Muelenaere, stapt eind dit jaar op.

De Muelenaere was naast voorzitter ook interim-CEO van EVS , na het ontslag van Muriel De Lathouwer midden vorig jaar.

De afgelopen twaalf maanden snoeide De Muelenaere in de kosten, verbeterde hij de werkprocessen en haalde hij met Belfius en Ackermans & Van Haaren twee nieuwe referentieaandeelhouders aan boord in de raad van bestuur.

Kleinere kans op overname

Nu EVS weer op de rails staat, neemt Serge Van Herck de leiding over van de Muelenaere.

Door aanstelling van een nieuwe CEO is de kans dat EVS overgenomen wordt kleiner geworden, oordeelt Degroof Petercam-analist Stefaan Genoe. 'Een nieuwe CEO zou waarschijnlijk niet zijn aangesteld als het bedrijf in de etalage zou staan.' Sinds de Canadese sectorgenoot Evertz een belang van 3 procent heeft opgebouwd in EVS, wordt gespeculeerd over een verkoop van de Luikse parel. 

Newtec

De nieuwe topman Serge Van Herck liep vooral in de kijker als CEO van het satellietcommunicatiebedrijf Newtec, van 2006 tot 2016. De technologie van Newtec zorgt ervoor dat miljarden mensen kunnen televisie kijken. Onder meer de mediareuzen CNN en BBC, de satellietoperator Intelsat en het Amerikaanse leger zijn of waren klant. In eigen land bouwt Newtec mee aan de superdrones voor het Belgische leger.

Onder Van Hercks bewind internationaliseerde het bedrijf uit Sint-Niklaas fors. Van Herck was sinds 2017 ook aandeelhouder van Newtec, na een managementbuy-out. In maart van dit jaar werd Newtec voor 250 miljoen euro verkocht aan het conglomeraat Singapore Technologies Engineering. 

Van Herck begon zijn carrière bij Proximus, waar hij zeven jaar werkte en hoofd was van de satellietdiensten. Daarna waren de Franse satellietgroep Eutelsat en consultant Accenture aan de beurt. 

De nieuwe EVS-topman zetelt al bijna elf jaar in het bestuur van de World Teleport Association (WTA), de koepelorganisatie van wereldwijde satellietbedrijven die in New York is gevestigd. Voordien was Van Herck ook bestuurder bij de European Satellite Operator Association (ESOA), Voka en Agoria.

Nieuwe voorzitter nodig

Nu EVS een nieuwe CEO heeft, stelt zich een ander probleem. Pierre De Muelenaere, interim-CEO die de teugels doorgeeft aan Van Herck, stapt ook op als voorzitter om zich toe te leggen op het coachen van start-ups en het lesgeven over het opstarten en managen van een bedrijf. 

De Muelenaere richtte in 1987 het technologiebedrijf IRIS op. Een kwarteeuw later verkocht hij het aan het Japanse Canon.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud