Facebook betaalt 5 miljard dollar boete

©REUTERS

Met de boete schikt het bedrijf een Amerikaans onderzoek naar privacyschendingen. Topman Mark Zuckerberg zal ook persoonlijk moeten onderschrijven dat het bedrijf de privacyregels volgt.

De Amerikaanse concurrentiewaakhond FTC (Federal Trade Commission) bevestigde voorbeurs het gerucht dat al langer de ronde deed: het legt sociale media-gigant Facebook een recordboete op van vijf miljard dollar. 

De boete komt er omdat Facebook de afspraken met de FTC na een eerdere tussenkomst overtreden zou hebben. In 2012 tikte de FTC Facebook al op de vingers omdat het 'tekort geschoten zou zijn in het beschermen van de privacy van gebruikers.' 

Recordboete

De FTC klopt zich op de borst dat het de hoogst opgelegde privacyboete ooit, tot twintig keer groter dan het record tot nog toe. Maar Facebook was voorbereid. Het bedrijf had bij de eerste kwartaalresultaten al laten verstaan drie miljard opzij te hebben gelegd. 

Het onderzoek van de FTC kwam op gang na het schandaal rond het Britse bigdatabedrijf Cambridge Analytica. Dat exploiteerde op ongeoorloofde manier de gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers. Het bracht wereldwijd een stortvloed aan kritiek op gang. 

Nieuwe commissie

Facebook moet van de regulator ook allerlei wijzigingen in zijn organisatie doorvoeren. De meest opmerkelijke daarbij is dat topman Mark Zuckerberg elk kwartaal en jaarlijks persoonlijk zal moeten ondertekenen dat het bedrijf in lijn is met de privacyregels. 

Tegelijk moet Facebook een nieuwe commissie aan zijn raad van bestuur toevoegen, die zal toekijken op de privacyregels. Een onafhankelijke inspecteur die een oog houdt op alle privacyprocedures zal direct aan die commissie rapporteren.

SEC

Facebook schikte woensdag ook met de Amerikaanse beurzenwaakhond SEC, in dat geval voor honderd miljoen dollar. Het sociale netwerk zou het risico van de misbruik van data van gebruikers louter als 'hypothetisch' hebben voorgesteld aan beleggers. Het sociale netwerk was op de hoogte dat data effectief misbruikt was. 

Beleggers reageren woensdag eerder onderkoeld op de twee boetes; na de door Facebook aangelegde provisie was een en ander al in de koers verrekend. Facebook komt woensdag nabeurs met zijn halfjaarresultaten. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud