Advertentie

Franse mag baas beledigen op Facebook

(foto afp) ©AFP

De berichten die mensen op sociale netwerksites plaatsen, zijn onder bepaalde voorwaarden geen openbare uitingen en mogen dus niet gebruikt worden om iemand te vervolgen voor publieke smaad of beledigingen. Dat besliste vrijdag het Franse Hof van Cassatie.

De interpretatie van het Franse Hof van Cassatie geldt enkel wanneer de uitingen enkel zichtbaar zijn voor een beperkt aantal vrienden van de auteur, die hij zelf heeft geaccepteerd. De auteur en de lezer van de berichten op netwerksites als Facebook en MSN hebben elkaar gevonden vanwege 'gemeenschappelijke interesses' en wat ze elkaar toevertrouwen is 'niet publiek', orodeelt het Hof. 

Het Hof deed de uitspraak naar aanleiding van het proces tegen een werkneemster die beledigende berichten over haar baas had geplaatst op haar Facebookprofiel. Ze schreef dat directrices zoals de hare, die mensen het leven zuur maken, uitgeroeid moeten worden. 

Door de uitspraak ontsnappen de gebruikers van sociale media aan zware boetes wegens publieke smaad of beledigingen. 'Niet-publieke' smaad of beledigingen worden namelijk bestraft met een boete van 38 euro in Frankrijk. Wanneer het echter om publieke smaad of beledigingen gaat, riskeert men een boete van 12.000 euro, of een boete van 45.000 euro en een gevangenisstraf als het gaat om zware feiten, zoals racistische uitspraken.

In ons land is de rechtspraak er nog niet helemaal uit hoe privé een Facebook-bericht is. In het geval van een manager die door Option was ontslagen omdat hij op zijn Facebook-pagina kritiek leverde op zijn werkgever, oordeelde de arbeidsrechtbank dat de man geen opzegvergoeding moest krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud