Advertentie

Geld van Waterland voor Brusselse dataverlener Enhesa

Frank Vlayen, topman van Waterland

Het investeringsfonds Waterland verschaft groeikapitaaal aan Enhesa, een informatieverlener gespecialiseerd in milieu, gezondheids- en veiligheidsregelgeving. Dat vernam De Tijd.

Stel: uw bedrijf wil actief worden in het recycleren van textiel in Brazilië of aan waterzuivering doen in Kazachstan of Texas. Wat zijn de regels daar voor milieu, gezondheid en veiligheid (environment, health & safety of EHS in het vakjargon)?

Om het antwoord daarop te vinden consulteren veel multinationals de databanken van gespecialiseerde informatieleveranciers. Het Brusselse Enhesa is daar eentje van, en niet het minste: het is de wereldmarktleider in zijn niche. Het volgt in meer dan 250 landen, staten of gewesten op dagelijkse basis de regelgeving op voor milieu, gezondheid en veiligheid.

IT-platform

Enhesa stelt die informatie ter beschikking van zijn klanten via een eigen IT-platform of in samenwerking met andere softwareleveranciers. Naast die kernactiviteit staat het bedrijf waar nodig het management van klanten bij of voert het gespecialiseerde audits uit. Enhesa heeft kantoren in Brussel, Washington en Tokio. Onder zijn klanten zitten multinationals als General Electric, Johnson Controls en Merck. Het bedrijf geeft geen geconsolideerde financiële resultaten vrij.

Het Brusselse bedrijf was tot nu grotendeels in handen van zijn drie oprichters en van een deel van het managementteam. Het trio ging enkele maanden geleden op zoek naar een nieuwe partner voor het bedrijf. Dat wordt Waterland. Via een niet nader becijferde kapitaalinjectie wordt het investeringsfonds de nieuwe referentie-aandeelhouder. Het management onder leiding van CEO Peter Hermans behoudt een belangrijke participatie in de nieuwe constructie.

Groeiplannen

Waterland werd aan boord gehaald om zijn schouders mee onder de internationale groeiplannen van Enhesa te zetten. Het bedrijf wil in een eerste fase intern groeien, onder meer door zijn internationale voetafdruk te vergroten, maar ook via het realiseren van selectieve overnames.

Enhesa is het elfde Belgische bedrijf in de portefeuille van Waterland. Daarin zitten ook de kansspelengroep Napoleon Games, Fagron (ex-Arseus), de websitebeheerder Intelligent en het kranenbedrijf Sarens. Eind vorig jaar stapte het in United Petfood, een specialist in droge honden- en kattenvoeding. De isolatiegroep Ipcom wordt intussen door Waterland klaargestoomd voor een verkoop. Dat bedrijf is al sinds 2010 in handen van het investeringsfonds. De ondernemers Marc Coucke en Filip Balcaen zijn aandeelhouders van Waterland VI, het zesde fonds van Waterland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud