Advertentie
start-ups

Gentse start-up krijgt zelfde aandeelhouder als Facebook

Silicon Valley

De investeringsfondsen uit Silicon Valley vinden steeds meer de weg naar Belgische start-ups, zoals naar het Gentse Silverfin.

Midden januari kwamen Iconiq Capital en Index Ventures aan boord bij Collibra, een start-up die grote bedrijven bijstaat bij hun bigdata-analyse. Zopas stopte Index Ventures de Gentse softwarestartup Silverfin 4 miljoen euro toe.

Iconiq en Index Ventures zijn twee vaste waarden uit Silicon Valley die bedrijven als Uber en Flipkart (Iconiq) of Dropbox en Deliveroo (Index Ventures) in hun portefeuille hebben.

Er zijn dit jaar al bijna 20 kapitaalrondes geweest van Belgische groeibedrijven. Ze haalden in totaal 100 miljoen euro op. Het eerste kwartaal ligt in het verlengde van de voorgaande jaren. 2015 was met 350 miljoen euro een recordjaar, in 2016 ging het om 321 miljoen.

Silverfin

Wat is Index Ventures?

Het durfkapitaalfonds Index Ventures investeerde eerder al in Facebook en Skype.. Sinds zijn oprichting in 1996 haalde het 5,8 miljard dollar op. Andere investeringen zijn Deliveroo, Dropbox, King (Candy Crush), BlaBlaCar, Slack, Soundcloud, Just Eat, Sonos en Moleskine (dat ondertussen werd gekocht door D'Ieteren).

Index Ventures heeft twaalf bedrijven in portefeuille met ruim 1 miljard omzet. Vanuit kantoren in Londen en San Francisco (Silicon Valley) geeft het financiële steun aan 160 bedrijven in 24 landen, samen goed voor 35.000 werknemers en dik 9 miljard dollar jaaromzet.

Silverfin is niet de eerste Belgische start-up waar het superfonds geld in pompt. Tien jaar geleden stak Index Ventures samen met Atomico 5 miljoen euro in het sociale netwerk Netlog en diens opvolger, de datingsite Twoo.

De bigdata-analist voor bedrijven Collibra haalde vorig jaar 50 miljoen dollar op bij Index Ventures en Iconiq Capital.

‘We hadden geen geld nodig. Maar een uitnodiging van het gerenommeerde Index Ventures kan je niet afslaan’, zegt Joris Van Der Gucht (32), medeoprichter van Silverfin. Ook niet als je daarvoor - weliswaar na enige aarzeling - in de kerstperiode 700 euro moet neertellen voor een Eurostar-ticket. Een treinrit naar en een presentatie in Londen later kregen Van Der Gucht en zijn compagnon Tim Vandecasteele (31) in een ‘term sheet’ - een voorlopig akkoord - 4 miljoen euro aangeboden. ‘We schrokken ons een hoedje.’

Silverfin is een atypische start-up. Hij drijft niet op investeringen van kapitaalverschaffers, maar op omzet. Met hun software voor accountants en boekhoudkantoren konden de twee dertigers in drie jaar een groot deel van de Benelux inpalmen.

De ruim 400 klanten (het gros in België) leverden vorig jaar een (recurrente) omzet van 2,4 miljoen euro op, een verdrievoudiging tegenover 2015. De grote referentie is Deloitte België, waar twee afdelingen (fiduciaire en tax) van Silverfins oplossing gebruikmaken.

‘De taxdivisie gebruikt de toolkit volautomatisch voor duizend grote klanten’, zegt Van Der Gucht, die zijn carrière begon bij de accountants Handson & Partners en BDO. Beide behoren nu tot zijn klanten.

De software van Silverfin automatiseert in grote mate het werk van accountants en boekhouders, onafhankelijk van welk boekhoudpakket ze gebruiken. Gegevens van klanten worden automatisch ingevoerd en up-to-date gehouden, wat de tijd voor rapportering drastisch inkort en accountants meer tijd en betere data geeft om echt meerwaarde te bieden met hun adviezen.

‘Vandaag spurten accountants van deadline naar deadline en werken ze nog hoofdzakelijk reactief. Ze hebben amper tijd om hun klanten proactief advies te geven’, zegt Van Der Gucht.

Goedkoop is Silverfins oplossing niet. ‘Ze verdubbelt soms de kosten van de IT-afdeling.’ Prijzen geeft de medeoprichter evenwel niet.

Personeel

Accountants spurten van deadline naar deadline. Ze hebben amper tijd om hun klanten proactief advies te geven.
Joris Van Der Gucht
Medeoprichter Silverfin

Met de opgehaalde miljoenen gaat Silverfin zijn personeelsbestand ruim verdubbelen van 30 naar 70 à 80 werknemers. Het wil ook uitbreiden naar andere landen. Het VK komt het eerst aan de beurt, daarna volgt de rest van Europa. Daarnaast worden met revisoren en overnameconsultants ook nieuwe marktsegmenten aangeboord.

Met de Britse markt wil Silverfin zijn omzet dit jaar (weer) verdrievoudigen. ‘De Britse markt is immens, zowat tien keer groter dan de Belgische. Bovendien beweegt er wat, de overheid moderniseert en digitaliseert het belastingsysteem.’

Silverfins vorige en eerste kapitaalronde dateert van maart vorig jaar. Toen stopten de fintechpionier Jurgen Ingels (Clear2Pay) en Louis Jonckheere en Pieterjan Bouten van het softwarebedrijf Showpad de start-up 250.000 euro toe. In deze ronde leggen ze boven op de 4 miljoen van Index Ventures 300.000 euro.

Anders werken

Maakt Silverfin accountants op termijn overbodig? Van Der Gucht: ‘Nee, maar ze gaan anders werken. Voor ze ’s morgens hun kop koffie halen, zetten ze onze oplossing aan. Als ze terugkomen, weten ze bijvoorbeeld welke klanten binnen enkele maanden met een tekort aan cash dreigen te vallen. Daar kunnen ze dan proactief oplossingen voor zoeken.’

Inspirerende verhalen over en voor start-ups op www.tijd.be/startups

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud