Getronics wil 126 banen schrappen

©WFA FOTOBURO DIJKSTRA

Bij de IT-dienstverlener Getronics Belux dreigen 126 banen te sneuvelen. De vakbonden hebben het over 'chantage'.

Volgens het vakbondsfront zette de directie de bonden op 3 augustus voor 'een onmogelijke keuze': ofwel het accepteren van een drastische vermindering van het personeelsbestand en een significante loonsverlaging voor de overblijvende medewerkers of een faillissement. 'Chantage die het gemeenschappelijk vakbondsfront sterk veroordeelt', klinkt het nu blijkt dat de directie 126 jobs wil schrappen.

De wijzigingen kaderen in een overname van Getronics door GSH Private Capital Limited. Volgens de vakbonden kreeg het management van die overnemer 'de taak de vakbonden een vermindering van 126 van de 336 medewerkers te laten slikken zonder de gebruikelijke procedure-Renault te doorlopen' en zonder het budget van 2,5 miljoen euro te overschrijden. De bonden moesten ook een loonsverlaging tot 15 procent voor het overblijvende personeel slikken. Die operatie moest voor eind augustus zijn afgerond. Zonder zo'n plan zou een faillissement onvermijdelijk zijn.

Volgens de vakbonden kreeg het management van de nieuwe aandeelhouder 'de taak de bonden een vermindering van 126 van de 336 medewerkers te laten slikken zonder de gebruikelijke procedure-Renault te doorlopen'.

De vakbonden hebben maandag 10 augustus opnieuw een ontmoeting gehad met de directie 'in de hoop een fatsoenlijker voorstel te ontvangen'. 'We wachten nog op een antwoord.' Op 11 augustus vond een algemene personeelsvergadering plaats, waarbij de werknemers werden geïnformeerd over de situatie. 'De woede en de teleurstelling van de medewerkers is enorm. Dat zal zich de komende dagen ongetwijfeld uiten. Een aanvraag tot verzoening wordt voorgelegd aan het paritair comité 200 in de hoop de sociale dialoog te herstellen.'

Getronics is een van oorsprong Nederlandse IT-dienstenleverancier. De Nederlandse divisie werd in 2007 overgenomen door het Nederlandse telecombedrijf KPN. De internationale activiteiten werden in 2012 verkocht aan twee buitenlandse partijen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud