Global Graphics verhuist naar Alternext

Global Graphics-topman Gary Fry

Softwarespecialist Global Graphics verlaat de hoofdmarkt van de Brusselse beurs en kiest voor het minder gereglementeerde Alternext. De groep wil zo vooral auditkosten uitsparen.

De verhuis past in de vereenvoudiging van de bedrijfsstructuur. In die structuur voelt Global Graphics zich beter in zijn vel op een markt voor kleine en middelgrote bedrijven. Alternext is in het leven geroepen om familiale bedrijven de weg naar de beurs te doen vinden, maar de facto gebeurt het omgekeerde.

Global Graphics noteert sinds 2001 op de Brusselse beurs, maar trok al drie jaar eerder naar de toenmalige schermenbeurs Easdaq. In de zomer komt een einde aan de notering, als de aandeelhouders op 7 juni hun zegen geven voor de verhuis.

De transfer naar Alternext zal de kosten verbonden aan de notering verminderen, vooral inzake audit
Global Graphics

Global Graphics is niet het eerste bedrijf dat vrijwillig een divisie lager gaat spelen. Eerder zetten de brouwer Co.Br.Ha., de IT-groep Softimat en dierenparkuitbater Pairi Daiza dezelfde stap. Warmedrankenleverancier Fountain liet vorige week hetzelfde te overwegen. Pralinefabrikant Neuhaus trok via een tussenstap op Alternext van de beurs weg.

Lite

Alternext is de facto een soort beursnotering lite. Het grootste voordeel is misschien wel dat bedrijven op Alternext de Belgische boekhoudnormen mogen toepassen in plaats van de IFRS-boekhoudnormen, een kluwen dat vooral voor kleinere bedrijven met vaak slechts één boekhouder erg zwaar om torsen is.

Vreemd genoeg houdt Global Graphics wel vast aan de IFRS-normen. Wel houdt ook mét IFRS-boekhoudnormen Alternext minder rompslomp in. Zo moeten bedrijven op Alternext geen kwartaalupdates meer publiceren - wat Global Graphics ook niet meer zal doen - en is alleen bij het jaarverslag externe controle door een bedrijfsrevisor verplicht.

12
Global Graphics heeft nog slechts een beurswaarde van 12 miljoen euro

De timing van het halfjaarrapport is ook minder strak: dat moeten bedrijven net als bij het jaarverslag ten laatste vier maanden na het afsluiten van de periode voorleggen, tegenover een strakke twee maanden voor bedrijven op Euronext.

'De transfer naar Alternext zal de kosten verbonden aan de notering verminderen, vooral inzake audit', merkt het bedrijf op. Net als Fountain stelt Global Graphics dt het regelgevend kader van Alternext meer geschikt is voor een bedrijf van zijn omvang. Bij de huidige beurskoers heeft Global Graphics nog slechts een beurswaarde van 12 miljoen euro.

Hoe dan ook zal het bedrijf met zijn reorganisatie elk jaar 0,3 à 0,4 miljoen euro besparen. Dit jaar zal de hertekening wel 0,4 tot 0,5 miljoen euro kosten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud