Google haalt Vlaamse zorgondernemer naar Silicon Valley

Het Cubigo-platform maakt het mogelijk om ouderen langer thuis te verzorgen. ©Dieter Telemans

De 32-jarige ondernemer Geert Houben is de eerste Belg die met zijn start-up naar Googles bootcamp 'Blackbox Connect' mag. Zijn zorgplatform Cubigo wordt door de internetgigant beschouwd als een van de 15 meest beloftevolle technologische start-ups ter wereld.

Cubigo is een toegankelijk IT-platform waarop zorgbehoevenden van thuis uit boodschappen kunnen doen, verpleging oproepen, videochatten met familie en vrienden, een doktersraadpleging vastleggen, enzovoort. De 32-jarige Geert Houben timmert al een tijdje aan de weg en wordt daar nu voor erkend door de uitnodiging van Google. De ondernemer is afkomstig van Peer, runt zijn bedrijf vanuit Diepenbeek en woont in Antwerpen. 

Op 8 februari stapt Geert het vliegtuig op voor de 14-daagse ‘bootcamp’ Blackbox Connect. Technologiegigant Google selecteerde Cubigo namelijk als een van de 15 meest beloftevolle start-ups ter wereld. Dit jaar vindt de 10de editie plaats, en het is de eerste keer dat een Belg tot het selecte kransje van deelnemers behoort.

Cubigo

Vanuit ons kantoor in San Francisco storten we ons voluit op de Amerikaanse markt.
Geert Houben
CEO van Cubigo

Cubigo ondersteunt zorg op afstand met behulp van technologie', legt Houben uit. 'Wij bundelen verschillende diensten in één gebruiksvriendelijk platform. Zo kan je met een tablet of computer via Cubigo maaltijden bestellen, een videogesprek met de verpleegkundige voeren of de hulp van buren inroepen. Maar ook medische toepassingen zijn mogelijk, zoals je bloeddruk doorsturen of een afspraak maken met je huisarts.'

Waarom net Cubigo? 'Google gelooft heel sterk in open innovatie. Vernieuwen door samen te werken, en dat wereldwijd. Logisch, want internettechnologie kent geen landsgrenzen. Daarom nodigen ze elk jaar 15 niet-Amerikaanse technologische start-ups uit in Silicon Valley. We bevinden er ons in het kleurrijke gezelschap van onder andere het Egyptische Edfa3ly (marktleider in e-commerce in het Midden-Oosten en Noord-Afrika), het Zuid-Koreaanse Korbit (de motor achter de bitcoin-rage) en het Arabische Mini Exchange (dé webshop voor kindermode in het Midden-Oosten). Cubigo is gekozen als wereldwijde referentie op vlak van technologie in ouderenzorg.'

Doorbreken in de States

Het beloven twee intensieve weken te worden. Tijdens workshops en presentaties leren deelnemers van elkaar en van andere succesvolle ondernemers. Maar de voornaamste doelstelling is om contacten te leggen met Amerikaanse CEO’s, klanten en investeerders. Houben: 'Vanuit ons kantoor in San Francisco storten we ons voluit op de Amerikaanse markt. De technologie van Cubigo staat op punt, op dit moment lopen er al drie succesvolle pilootprojecten. Met de financiële armslag van een investeerder kunnen we onze groei in de VS versnellen, door te investeren in verkopers, projectmanagers en administratie.'

Er staan ook gesprekken met Google op het programma. 'Omdat ons platform de gezondheidszorg performanter maakt, zien zij potentieel in onze technologie', zegt Houben. 'Mensen worden namelijk steeds ouder, waardoor de zorgkosten de pan uit springen. Mogelijk leidt deze interesse wel tot een investering in Cubigo, je weet maar nooit.”

Cubigo is een product van Aristoco, een spin-off van de UHasselt. De hoofdzetel bevindt zich op het Wetenschapspark in Diepenbeek, waar de software volledig ontwikkeld wordt. Cubigo is actief in België, Nederland, Spanje en de VS. Het bedrijf stelt in deze 4 landen 22 mensen tewerk. In 2013 won Cubigo de befaamde IWT-Award, in 2014 de publieksprijs in de verkiezing voor meest beloftevolle innovatie in de Nederlandse zorgsector. CEO Geert Houben werd vorig jaar genomineerd voor de verkiezing ‘Jonge Ondernemer van het Jaar’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud