Google houdt grote kuis

Larry Page (CEO Google) haalt de veegborstel boven

Internetmastodont Google zet een reeks diensten bij het groot huisvuil. Bekendste slachtoffer is iGoogle, een dienst die gebruikers toelaat hun persoonlijke Google-startpagina te creëren.

Het nieuws, een agenda, het weerbericht, je favoriete YouTube-filmpjes … konden op de startpagina vastgeklikt worden. Vanaf 1 november van volgend jaar wordt iGoogle begraven. Volgens Google is de dienst achterhaald omdat Google-gebruikers nu gepersonaliseerde apps vinden op Android of in hun Chrome-browser.

Ook andere, minder gekende diensten gaan offline. Zo sluit de zoekapplicatie voor Nokia-smartphones (met het Symbian-besturingssysteem) zijn deuren. Google Mini, een server voor bedrijven om Google’s zoektechnologie intern te gebruiken, was evenmin een lang leven beschoren.

Een zelfde lot ondergaat Google Videos. Het bedrijf uit Mountain View, Silicon Valley, lanceerde de videowebsite in 2005 om YouTube het vuur aan de schenen te leggen. De dienst belandde al snel op de reservenboeg toen Google een jaar later YouTube overnam voor 1,65 miljard dollar. Al sinds 2009 is het voor gebruikers niet meer mogelijk zelf video’s te plaatsen op Google Videos. De filmpjes die je er nu nog aantreft, worden overgezet naar YouTube.

Google kreeg de voorbije jaren wel vaker kritiek voor al zijn randactiviteiten. De ingenieurs van het bedrijf verbeteren zowel de zoekmachines als sleutelen aan hernieuwbare energie en ontwikkelen zelfrijdende auto’s. Allemaal heel leuk en in bepaalde gevallen ook nuttig maar het businessmodel van de verschillende diensten ontging de analisten. Google ontvangt nog steeds het gros van zijn inkomsten uit zijn zoekmachine. 

Oprichter Larry Page nam de kritiek ter harte. Sinds hij in 2011 tot CEO werd verkozen, werden een heleboel diensten gesloten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud