Google komt met 'Netflix voor games'

Algemeen directeur Phil Harrison van Google stelt de streamingdienst Stadia voor. ©REUTERS

Google komt later dit jaar met een streamingdienst voor games.

Het bedrijf kondigde dinsdag in San Francisco op de jaarlijkse Game Developers Conference aan dat het via de nieuwe dienst 'Stadia' niet nodig zal zijn games eerst te downloaden.

Het principe lijkt op dat van de online videostreamingdienst Netflix, ook daar wordt gekeken via een internetverbinding, zonder de serie of film in kwestie eerst te moeten downloaden. 'Stadia' is een gok, want gamers verdragen minder dan seriekijkers vertragingen of kleine haperingen in beeld. Google maakt zich sterk die kwaliteit te halen. 

Watch Google Unveil Its Video Game Service Stadia

De 'Netflix voor games' kan afgespeeld worden via elke tv met een Chromecast (een toestel waarmee content van smartphones en laptops naar een tv-scherm kunnen gestreamd worden), pc's, laptops met een Chrome-browser en Google Pixel-smartphones. Daarbij kunnen voor pc en laptop bestaande controllers worden gebruikt, maar ook een controller specifiek voor Stadia. De controller van Stadia laat toe het eigen spel met een druk op de knop te delen op YouTube.  

Bij de presentatie in San Francisco betuigden toplui van gamemakers zoals Ubisoft en id Software hun steun. Het spel Doom: Eternal van id Software bijvoorbeeld zal verkrijgbaar zijn bij de start van de nieuwe dienst. Stadia zal overigens ook zelf games produceren waarbij ook augmented en virtual reality niet zou worden geschuwd. 

De prijszetting is nog onbekend. De dienst zou zeker in de VS, Canada, het VK en een groot deel van Europa beschikbaar zijn nog voor het vakantieseizoen van 2019. 

 

 

.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud