Google legt datakabel tussen België en VS

Onderzeese kabels worden aangelegd met gespecialiseerde schepen. ©AFP

De internetreus Google (Alphabet) gaat een datakabel trekken tussen ons land en de Amerikaanse staat Virginia. Vanaf 2020 moet die de clouddiensten van het bedrijf performanter helpen maken.

Google kondigt de aanleg van de datakabel aan in een blogpost.

De kabel zal in de Amerikaanse kustplaats Virginia Beach de Atlantische Oceaan induiken om aan de Franse westkust – de exacte locatie wordt niet genoemd – weer aan land te gaan. Vandaar loopt hij verder naar het datacenter van Google in Saint-Ghislain nabij Bergen. In Google-jargon wordt de ‘GCP regio België’ verbonden met de ‘GCP regio Noord-Virginia’.

Een schematische voorstelling van de nieuwe datakabel van Google. ©Google

GCP staat voor Google Cloud Platform, de verzameling clouddiensten die Google aan bedrijven en organisaties biedt. Het is een snelgroeiende activiteit die grote behoefte heeft aan snelheid en betrouwbaarheid. Daarom legt het bedrijf steeds meer snelle links aan tussen zijn verschillende regio’s. Omdat de transatlantische route één van de drukste en belangrijkste ter wereld is, kiest het bedrijf ervoor om een eigen kabel aan te leggen.

De kabel krijgt de naam ‘Dunant’, naar de oprichter van het Rode Kruis en Nobelprijswinnaar Henri Dunant. Google heeft plannen voor nog meer eigen datakabels. Net zoals orkanen zullen die telkens een naam krijgen die begint met de volgende letter in het alfabet. Het bedrijf experimenteerde al met twee relatief korte kabels (Alpha en Beta) en wil volgend jaar Curie in gebruik nemen (naar de uitvindster Marie Curie), een kabel die de VS met Chili verbindt.

Daarnaast baat Google ook enkele kabels uit in een consortium met andere bedrijven, zoals de Havfrue-kabel die van de VS naar Denemarken loopt. Een deel van zijn capaciteit huurt het bedrijf ook bij externe leverancier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud