Google verliest data door bliksem in Belgisch datacenter

©AP

De online informatiereus Google heeft vorige donderdag liefst vier opeenvolgende blikseminslagen moeten verwerken in zijn datacenter in Saint-Ghislain, nabij Bergen.

De BBC spoorde het nieuws over de blikseminslagen op in een online statusrapport van Google. De inslagen vonden donderdagavond plaats en hadden een ‘kort verlies van stroomtoevoer’ tot gevolg voor de opslagsystemen van Google Compute Engine (GCE), een dienst waarmee zakelijke klanten data kunnen opslaan in de cloud en virtuele computertoepassingen kunnen laten draaien.

Door die korte stroomonderbreking ging een fractie van de opgeslagen schijfruimte – een miljoenste van een procent – verloren, aldus Google. Over de concrete schade die dat bij klanten heeft teweeggebracht, is niets bekend. Google biedt wel zijn verontschuldigingen aan. Het bedrijf zegt volop te investeren in nieuwe hardware die minder kwetsbaar is voor plotse stroomonderbrekingen.

Volgens experts hoeft de bliksem niet telkens op dezelfde plaats te vallen om extra schade te veroorzaken. De bekabeling in en rond datacenters maken ze kwetsbaar voor inslagen die dicht bij elkaar plaatsvinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud