Google zet zijn joker in op India

Sundar Pichai, de CEO van Google, wil net als andere grote Amerikaanse technologiebedrijven fors investeren in India. ©REUTERS

Alphabet, het moederbedrijf van Google, wil 10 miljard dollar investeren in India. Dat land is de op een na grootste digitale markt ter wereld.

Het geld (8,8 miljard in euro) zal via het India Digitization Fund de komende vijf tot zeven jaar naar digitale ontwikkeling in India gaan. Dat maakte Sundar Pichai, de CEO van het technologiebedrijf, bekend tijdens een virtueel event van Google India.

De investeringen zullen focussen op vier domeinen: betaalbare toegang tot informatie in de eigen taal voor elke Indiër, nieuwe producten en diensten die relevant zijn voor 'India's unieke noden', ondernemingen ondersteunen bij hun digitale transformatie, en technologie en artificiële intelligentie inzetten in de gezondheidszorg, het onderwijs en de landbouw.
Met het op een na grootste bevolkingsaantal ter wereld is India ook de op een na grootste digitale markt ter wereld. Het aantal mensen met internettoegang zal er dit jaar naar verwachting de kaap van 650 miljoen ronden.

Concurrentie

Google is niet het eerste Amerikaanse technologiebedrijf dat zijn pijlen richt op de Indiase markt. In april kondigde Facebook aan 5,7 miljard dollar te investeren in het Indiase digitaledienstenbedrijf Reliance Jio Platforms. Amazon krikte in januari het bedrag dat het investeert in India nog met 1 miljard dollar op tot 6,5 miljard dollar.

Pichai, zelf van Indiase origine, heeft de plannen tijdens een videoconferentie toegelicht aan de Indiase premier Narendra Modi. Door de coronacrisis beleeft het land zowel op het vlak van de gezondheidszorg als economisch zeer moeilijke tijden. De Indiase premier heeft tijdens het contact wel zijn bezorgdheid geuit over de privacy van data in de digitale wereld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud