Grote fusie in bankautomaten

Een bankautomaat van Diebold bij BNP Paribas Fortis ©BELGA

Een groot deel van de bankautomaten in ons land komt mogelijk onder één dak, als gevolg van de overname van het Duitse Wincor Nixdorf door het Amerikaanse Diebold.

De naam Wincor Nixdorf  doet niet meteen een belletje rinkelen, maar als u geld uit een flappentapper haalt, is de kans groot dat daar technologie van het Duitse bedrijf aan te pas komt.

Wincor Nixdorf, met Belgische hoofdzetel in Zaventem, is een belangrijke Europese speler in bankautomaten en aanverwante software en diensten. Een groot deel van de bankautomaten en kassasystemen in supermarkten in ons land komt van Wincor Nixdorf of de Amerikaanse concurrenten Diebold  en NCR.

Diebold heeft 1,57 miljard euro veil voor Wincor Nixdorf om zijn positie op de Europese markt te versterken. Diebold, dat al enkele weken met zijn Duitse concurrent flirt, biedt 52,5 euro per aandeel Wincor Nixdorf in cash en aandelen. Dat is een premie van 35 procent op de slotkoers van vrijdag. Het aandeel steeg in de ochtendhandel tot 23 procent, maar noteert nog flink onder het bod. 

Diebold, dat in 1859 begon met de productie van brandkasten in Cincinnati, is met 16.000 werknemers een grote speler in de sector van de bankautomaten. Maar het bedrijf is nog klein op de Europese markt en haalt hier slechts 15 procent van zijn omzet.

Dat moet veranderen met Wincor Nixdorf, dat het leeuwendeel van zijn 2,5 miljard euro omzet uit Europa haalt. Wincor Nixdorf, dat 9.000 werknemers telt, is een voormalige divisie van Siemens die in 1999 werd verzelfstandigd. Het bedrijf noteert sinds 2004 op de beurs. Als de deal doorgaat, komen de nummers twee en drie van de sector onder één dak.

Voor Diebold is het de grootste overname ooit. Het bedrijf kocht eerder de financiële divisies van het Franse Bull en het Nederlandse Getronics. 

Bij Wincor Nixdorf was er vorig jaar sociale onrust toen een plan uitlekte om heel wat Europese activiteiten uit te besteden. Daarbij zouden 90 van de 150 banen in ons land verdwijnen, maar zo ver kwam het uiteindelijk niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud