Herstructurering bij Unisys België

Het wereldwijde hoofdkwartier van Unisys in Philadelphia ©rv

Er is een sanering op til bij IT-dienstverlener Unisys België. Hoeveel er van de ruim 200 banen op de tocht staan, hangt volgens de directie af van de onderhandelingen met het personeel en de vakbonden.

De Belgische herstructurering is een onderdeel van de wereldwijde sanering die de nieuwe CEO Peter Altabef in april aankondigde, waarbij ongeveer 1.600 van de 20.000 banen geschrapt worden. De organisatie van de divisie EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) gaat op de schop, wat ook in Brussel tot banenverlies zal leiden.

'In het kader van de overgang naar een nieuw operationeel model stellen wij voor om het personeelsbestand in EMEA in te krimpen, waarbij ook enkele functies in België zouden verdwijnen. Wij engageren ons om onze medewerkers te ondersteunen tijdens het doorvoeren van deze voorgestelde veranderingen, en treden met hen en hun vertegenwoordigers in overleg', zegt Unisys België, dat gevestigd is aan de Bourgetlaan in Haren.

Volgens een bron zouden 48 van de 206 banen op de tocht staan via een collectief ontslag, maar dat cijfer wil de directie niet bevestigen. 'In deze fase is wat we besproken hebben een voorstel, en we zullen grondig overleggen met het voltallige personeel. Wij kunnen vooralsnog geen specifieke informatie verstrekken totdat het overlegproces afgerond is', zegt de directie.

Wij kunnen vooralsnog geen specifieke informatie verstrekken totdat het overlegproces afgerond is

Het nieuwe operationele model moet volgens Unisys leiden tot 'kostenverlagingen en snellere productlanceringen' en 'een robuust platform creëren voor toekomstige groei'. De Europese activiteiten zitten in het slop. Terwijl de Noord-Amerikaanse omzet van Unisys in het tweede kwartaal met 23 procent steeg tegenover een jaar eerder, moest de divisie EMEA een omzetdaling van 11 procent bij constante wisselkoersen incasseren. In dollar uitgedrukt bedroeg de omzetdaling zelfs 24 procent.

Onrust aan de top

Het is al een tijdje onrustig aan de top van Unisys België, dat recent nog contracten met de Europese Commissie en het Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) aankondigde. Managing director Marc Lambotte verliet begin vorig jaar het bedrijf om CEO van technologiefederatie Agoria te worden. Hij werd tijdelijk opgevolgd door Bart Steukers, general manager voor continentaal Europa, die daarna de fakkel doorgaf aan Gert Roeckx. Steukers heeft vorige maand Unisys verlaten na elf jaar dienst. Ook bij Unisys Nederland vonden er in 2014 enkele wissels aan de top plaats.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud