Hilde Laga duikt ook op bij Agfa

Hilde Laga wordt voorgedragen als bestuurder bij Agfa-Gevaert. ©hilde laga

De beeldvormingsgroep stelt zijn aandeelhouders in mei twee kandidaat-bestuursters voor: Hilde Laga en Viviane Reding.

Als de aandeelhouders op 12 mei met Laga's kandidatuur instemmen, wordt Agfa-Gevaert voor de doctor in de rechten het vijfde mandaat bij een beursgenoteerd bedrijf. Volgens de aanbeveling van de code voor deugdelijk bestuur is vijf ook het maximum.

Laga werd eerder al bestuurder bij Aedifica, Barco, Greenyard Foods en Gimv. De oprichtster van het advocatenkantoor Laga, dat ze vorig jaar verliet, profiteert dus maximaal van de wet die genoteerde bedrijven verplicht tegen 2017 minstens een derde van de bestuurderszitjes aan vrouwen toe te wijzen.

Viviane Reding mag tegelijk europarlementslid en bestuurder bij Agfa zijn. ©AFP

Ook met Viviane Reding komt Agfa tegemoet aan die verplichting. Begin dit jaar achterhaalde de ngo Corporate Europe Observatory al dat de voormalige EU-commissaris van Justistie op een zitje bij Agfa aast. De ngo vindt het niet kunnen dat Reding dat zitje - als de aandeelhouders hun jawoord geven - combineert met haar mandaat als europarlementslid. 'Je kan niet eerst de belangen van 500 miljoen Europeanen vertegenwoordigen en dan een paar maanden later voor een privébedrijf gaan werken', luidt de kritiek.

Reding wordt ook bij Nyrstar voorgedragen als bestuurster. 

Nog bij Agfa wenst Christian Leysen zijn mandaat niet te verlengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud