HP schrapt 5.000 banen extra, maar niet in België

Meg Whitman, de CEO van Hewlett-Packard, is bezig aan een turnaround voor het computerbedrijf. (foto bloomberg) ©bloomberg

Het Amerikaanse technologieconcern Hewlett-Packard (HP) wil wereldwijd nog 5.000 bijkomende banen schrappen. Een woordvoerder bevestigt dat er voor België geen extra banenverlies aankomt.

Aanvankelijk was het de bedoeling om bij HP wereldwijd 29.000 banen te schrappen tegen oktober 2014. 'Door de druk op de markt en op de activiteiten van de groep' verwacht HP nu echter 15 procent meer jobs te moeten schrappen dan aangekondigd.

Afgelopen oktober werkten er wereldwijd nog ongeveer 317.500 mensen voor HP. In een document aan de beursautoriteit preciseert HP dat de kosten verbonden aan de ontslagen dit boekjaar zullen oplopen tot 4,1 miljard dollar.

In België werken voor HP tussen 2.000 en 2.500 mensen. In 2012 lanceerde het bedrijf, met grote vestigingen in Mechelen en Diegem, in ons land al een plan om 265 arbeidsplaatsen te schrappen. 'Een groot deel daarvan is afgerond', zegt een woordvoerder van HP België. De nieuwe plannen van het bedrijf hebben geen gevolgen voor het personeel in België.

HP moest zich aanpassen aan de gewijzigde marktomstandigheden, met onder meer de opkomst van de smartphones en de tabletcomputers die weegt op de computerverkoop. De woordvoerder voor België benadrukte dinsdag dat HP zich aanpast en blijft investeren in ons land, onder meer met een nieuw datacenter in Muizen.

Op groepsniveau ziet het er wel naar uit dat de herstructureringen van topvrouw Meg Whitman resultaten opleveren, en dat de cijfers langzaamaan minder desastreus worden. De focus verschuift daarbij van hardware naar diensten. In het vierde kwartaal van het voorbije (gebroken) boekjaar werd 1,4 miljard dollar winst gehaald uit een omzet van ruim 29 miljard. Dat was nog 'slechts' 3 procent minder dan in het vierde kwartaal een jaar eerder. Whitman wil duidelijk nog een tandje bijsteken om helemaal uit de gevarenzone te geraken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud