HP schrijft fors af op miljardenovername

Een kantoor van Autonomy in San Jose, Californië - Foto Bloomberg

Het IT-bedrijf Hewlett-Packard (HP) heeft de miljardenovername van het Britse softwarebedrijf Autonomy bijna integraal moeten afschrijven. HP zegt dat Autonomy heeft gelogen over zijn financiën. Autonomy kostte 10 miljard dollar, waarvan nu 8,8 miljard dollar wordt afgeschreven.

Autonomy is gespecialiseerd in databeheer via het internet, een typische 'cloud'-dienst. Het moest een van de parels worden van de softwaredivisie van HP. Die moest groeien om de tanende ster van HP in de markt van pc's en printers te compenseren.

Dat laatste blijkt overigens nog eens uit de kwartaalcijfers van het bedrijf. HP miste de analistenverwachtingen omdat het opnieuw marktaandeel verloor op de pc-markt, en terzelfdertijd minder printers aan de man wist te brengen. Het bedrijf meldde een kwartaalomzet van 29,96 miljard dollar, een daling van 6,7 procent en slechter dan de verwachtingen.

Cloud

Maar de problemen bij Autonomy zijn een serieuze blaam. HP nam dat Britse bedrijf over in augustus 2011, en liet niet na daar groots mee uit te pakken. Autonomy ontwikkelt onder meer zoekmachines die bedrijven de mogelijkheid bieden om verschillende databases op verschillende netwerken te raadplegen. Een vitaal aspect van het uitbouwen van een bedrijfssysteem in de 'cloud', waarbij alle informatie en bedrijfssystemen op het net worden gezet, en niet langer op eigen servers op de werkvloer.

Autonomy moest het aanbod van HP in dat snel groeiende segment van de IT-industrie versterken, en daarvoor werd diep in de buidel getast. Nu moet echter het gros van het overnamebedrag afgeschreven worden. Hoewel het gaat om een non-cashafschrijving, is het nieuws een zware tegenvaller voor HP. Het aandeel krijgt in de voorbeurshandel op Wall Street een dreun van net geen 10 procent.

HP vraagt nu dat er in de VS en het VK een onderzoek wordt gestart naar mogelijke fraude bij Autonomy. 'Wij zijn extreem teleurgesteld om te ontdekken dat sommige voormalige managers van Autonomy gebruik maakten van boekhoudkundige onregelmatigheden, onjuiste voorstellingen van zaken en het niet openbaar maken van feiten om de onderliggende financiële gegevens van het bedrijf op te blazen in de aanloop naar de overname van HP', klinkt het.

Apotheker

Het is niet de eerste keer dat HP zich verslikt in zijn zijsprongen naar softwarediensten. Vorig jaar moest het bedrijf ook al eens 8 miljard dollar goodwill afschrijven op de overname van IT-dienstenbedrijf EDS. Daarvoor was eerder, onder topman Mark Hurd, 13,9 miljard dollar neergeteld.

Daarmee krijgt HP-topvrouw Meg Whitman voor de tweede keer op rij een vergiftigd geschenk gepresenteerd van haar voorgangers. Autonomy was immers het geesteskind van de vorige HP-topman Leo Apotheker, in diens drang om HP minder afhankelijk te maken van de verkoop van pc's en printers en te versterken in de snel groeiende markt van IT- en meer bepaald clouddiensten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud