I.R.I.S. boekt winstgroei ondanks omzetverlies

CEO Pierre De Muelenaere. (foto photonews) ©Photo News

I.R.I.S., de Waalse specialist in documentenbeheer, boekte over het eerste halfjaar een fors lagere omzet dan vorig jaar, maar kon een gelijkaardige brutomarge behalen door een verschuiving naar meer diensten en licenties, en minder hardware.

In het voorbije halfjaar boekte I.R.I.S. 44,2 miljoen euro omzet, een pak minder dan de 65,7 miljoen euro uit dezelfde periode vorig jaar. Met 29,7 miljoen euro komt de brutowinst echter ongeveer even hoog uit. 'We zagen een verschuiving in onze inkomsten, met meer inkomsten uit licenties, onderhoud en diensten, en minder verkopen van hardware, waarop lagere marges gelden', licht CFO Denis Hermesse toe in het persbericht over de halfjaarresultaten.

De operationele kosten namen bovendien af met ongeveer 2,5 procent. I.R.I.S. startte halfweg vorig jaar een reorganisatieplan op. De bedrijfskasstroom kwam op 3,5 miljoen euro uit (+18,9%). Netto is er een winst van 1,6 miljoen euro, 37,8 procent hoger dan de 1,2 miljoen euro van vorig jaar. Per aandeel beliep de winst 0,88 euro (tegen 0,63 euro een jaar eerder).

De cashpositie verbeterde met een kwart tot 12,2 miljoen.

Traditioneel is het tweede halfjaar veel belangrijker voor I.R.I.S., omdat dan pas veel beslissingen hun uitvoering krijgen. Het bedrijf spreekt van hoopgevende vooruitzichten, hoewel niet alle omstandigheden voorspelbaar zijn, en verwacht een goede rendabiliteit over het volledige jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud