ICT-groep Cegeka neemt schoolplatform Smartschool over

©Wouter Van Vooren

Cegeka neemt een meerderheidsbelang in Smartschool, het grootste Vlaamse onlineplatform voor leerlingen en leerkrachten. Het Limburgse duo probeert schoolbesturen te verleiden met een lokaal verhaal.

De overname van Smartschool, het grootste en bekendste digitale leerplatform van Vlaanderen, geeft nog maar eens aan dat de markt voor digitale onderwijstoepassingen in een stroomversnelling zit.

Wat is Smartschool?

Smartschool werd bijna 20 jaar geleden in het Limburgse Oudsbergen opgericht door Jan Schuer (CEO), zelf een voormalige leerkracht, en zijn broer Geert (COO). Het werd met stip het meest gebruikte leerplatform in Vlaanderen, met een marktaandeel dat in het secundair onderwijs zowat 90 procent bedraagt. In het lager onderwijs, waar het concurreert met het Bingel-platform van uitgeverij Van In, is dat zowat 40 procent.

Door de coronacrisis stapten veel leerlingen en leerkrachten noodgedwongen over op digitaal afstandsonderwijs. De verwachting is dat ze digitale tools ook na de pandemie intensief blijven gebruiken. Bovendien investeert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) 375 miljoen euro met zijn 'Digisprong'. Het geld gaat vooral naar computers voor leerlingen, maar ook naar infrastructuur en opleiding.

Grote digitale spelers zien hun kans schoon om een versnelling hoger te schakelen in de Vlaamse onderwijsmarkt. Zowel Telenet als Proximus dingt naar de gunst van schoolbesturen met all-inpakketten met internetaansluitingen, wifi-netwerken, laptops, software en ondersteuning. Ook de softwarereuzen Google en Microsoft steken een tandje bij om hun onderwijsoplossingen met lokale partners aan de man te brengen.

Financiële power

Smartbit, het bedrijf achter het Smartschool-platform, dreigde in die 'digitale schoolstrijd' onder de voet gelopen te worden. Het 30 man sterke bedrijfje, met in het boekjaar 2019 een balanstotaal en een omzet van iets meer dan 2 miljoen euro, heeft niet de financiële power en het inhoudelijke aanbod om tegen de reuzen op te boksen.

De essentie

  • IT-bedrijf Cegeka neemt meerderheidsbelang in Smartbit, moederbedrijf van het Smartschool-platform
  • Overname moet Smartbit kans bieden op te tornen tegen concurrentie
  • Steeds meer grote spelers zien door onderwijs op afstand potentieel in die markt
  • Cegeka wil via Smartschool groeien in Franstalig België

De verkoop aan provinciegenoot Cegeka, het ICT-bedrijf dat geleid wordt door Stijn Bijnens, moet soelaas brengen. De twee broers die Smartbit hebben opgericht, Jan en Geert Schuer, verkopen ook een niet genoemd deel van hun aandelen aan de Limburgse investeringsmaatschappij LRM. Ze werden bij de deal geadviseerd door het fusie- en overnamehuis Kumulus.

Voor Cegeka biedt de overname een unieke kans om op het juiste moment actief te worden in onderwijstechnologie

Voor Cegeka biedt de overname een unieke kans om op het juiste moment actief te worden in onderwijstechnologie. De broers Schuer blijven aandeelhouders en zullen Smartbit blijven leiden, maar kunnen voortaan een beroep kunnen doen op het Hasseltse IT-bedrijf voor operationele en commerciële ondersteuning.

Familiebedrijven

De twee bedrijven doen hun best om zich te presenteren als het sympathiekere alternatief voor de grote telecom- en softwarereuzen. In een persbericht omschrijven ze zichzelf als ‘twee Vlaamse familiebedrijven die dezelfde normen en waarden hoog in het vaandel dragen’ en die veel belang hechten aan 'lokale verbondenheid en onafhankelijkheid'.

'In de Digisprong wordt sterk de nadruk gelegd op netwerken en laptops, maar de grote sprong zit vooral in digitale processen en het meekrijgen van de gebruikers', zegt CEO Jan Schuer. 'De voorbije maanden hebben we ons platform voor het basisonderwijs al sterk aangepast aan de digitale transformatie, en we gaan dat ook voor het secundair onderwijs doen. Maar we doen dat op het tempo van het onderwijs zelf, en met aandacht voor de emotionele ondersteuning van de kinderen.'

Met de steun van Cegeka wil Smartschool de komende jaren ook groeien in Franstalig België, waar het naar eigen zeggen een vijfde van de middelbare scholen bedient. Bijnens en Schuer zeggen ook te willen investeren in cyberveiligheid en toepassingen met artificiële intelligentie.

3 vragen aan

Stijn Bijnens en Jan Schuer, CEO Cegeka en CEO Smartbit

Wanneer heeft Smartschool beslist dat het niet zelfstandig verder kon?

Jan Schuer: 'Het is niet dat we niet alleen verder kunnen, maar we willen voorbereid zijn op de digitale versnelling van de komende jaren. Dan moet je je de vraag stellen hoe ver je alleen geraakt en hoe ver je met twee geraakt. We hebben daarbij duidelijk gekozen voor een onafhankelijke speler en voor lokale verankering.'

Waarom stapt Cegeka in de onderwijsmarkt?

Stijn Bijnens: 'Onderwijs wordt een belangrijke markt die aan de basis ligt van talentontwikkeling. Cegeka is actief in infrastructuur en in applicaties, en dit wordt een van onze verticale applicaties waarbij we op zoek gaan naar marktleiderschap. Het is goed vergelijkbaar met wat we doen in de markt voor elektronische patiëntendossiers, waar ons dochterbedrijf Nexuzhealth een marktaandeel heeft van 60 procent.'

Smartschool had tijdens de coronacrisis capaciteitsproblemen. Zijn die nu opgelost?

Schuer: 'Ja. Die problemen hebben trouwens maar een paar uur geduurd en kwamen er alleen omdat iedereen plots massaal overschakelde op afstandsonderwijs. In Frankrijk lag een gelijkaardig platform dagenlang plat. Ik durf te zeggen dat ons afstandsonderwijs zonder Smartschool nooit zo vlot was verlopen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud