Imtech bevestigt nieuwe misstanden

(foto hh) ©Peter Hilz/Hollandse Hoogte

De Nederlandse technische dienstverlener Imtech heeft opnieuw praktijken die niet door de beugel kunnen ontdekt bij, nu bij zijn Zwitserse dochteronderneming Fritz & Macziol. Dat meldde het bedrijf dinsdag naar aanleiding van een eigen onderzoek naar het in opspraak geraakte bedrijf.

Volgens Imtech waren bij Fritz & Macziol 'niet-zakelijke relaties' ontstaan tussen het management en ambtenaren. Die werden door de leiding van het bedrijf overmatig in de watten gelegd, terwijl sprake was van een overdreven informeel contact. Vorige maand werd al bekendgemaakt dat de topman van het Zwitserse bedrijf op eigen initiatief aftrad. 

Het onderzoek van Imtech is nog niet afgerond, mede omdat er ook een justitieel onderzoek loopt in Zwitserland. Definitieve conclusies kunnen volgens het bedrijf, dat zich genoodzaakt ziet Fritz & Macziol te reorganiseren, daarom nog niet worden getrokken.

Het Nederlandse bedrijf kampt aanhoudend met fraudeproblemen. Vorig jaar moest het ruim 200 miljoen euro afschrijven in de nasleep van boekhoudfraude bij projecten in Duitsland en Polen, die ook tot het ontslag van de bestuursvoorzitter leidde.

Imtech presenteerde vanochtend ook jaarresultaten. Het nettoverlies van Imtech, ook actief in België, liep vorig jaar op tot 697 miljoen euro. In 2012 werd al een verlies geboekt van 241 miljoen euro. De omzet van Imtech zakte vorig jaar van 5,4 miljard naar 4,9 miljard euro. Het operationele resultaat (ebit) kwam uit op -549 miljoen euro, tegen een verlies van 175 miljoen euro een jaar eerder.

Imtech heeft een nieuwe overeenkomst gesloten met zijn financiers, die het bedrijf moet helpen orde op zaken te stellen. Het bedrijf krijgt een kredietfaciliteit van 1,3 miljard euro en is voor 843 miljoen euro aan garanties toegezegd. De overeenkomst loopt minstens tot eind 2015, terwijl wordt gewerkt aan een verlenging tot 2017. 

Volgens de vorig jaar aangetreden bestuursvoorzitter Gerard van de Aast ligt de prioriteit nu vooral bij de verdere afbouw van de schuldenlast van het bedrijf. Op dat vlak wordt geen enkele optie uitgesloten, stelde hij. Zo bekijkt Imtech de mogelijkheden om aanzienlijke onderdelen van het bedrijf te verkopen of om via de uitgifte van nieuwe aandelen geld op te halen. Concrete plannenzijn er nog niet en eventuele stappen zullen 'weloverwogen' worden genomen, aldus Van de Aast.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud