Advertentie

Intercommunale wil gratis wifi in 93 gemeenten

©AFP

De energienetbeheerder Infrax wil gemeenten helpen met het opzetten van gratis wifi op openbare plaatsen. Het kabelnet van Infrax in 93 Vlaamse gemeenten kan daarvoor de basis zijn.

Gratis draadloos internet is in heel wat buitenlandse steden beschikbaar, maar in ons land staat het nog in de kinderschoenen. Infrax, een intercommunale groep die stroom- en gasnetten beheert, wil daar iets aan veranderen.

'Infrax wil de 93 aangesloten gemeenten helpen om hun inwoners, bezoekers en toeristen op strategisch gekozen plaatsen Wi-Fi gratis aan te bieden', zegt de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) , de voorzitter van Infrax.

Met gratis draadloos internet kunnen inwoners, bezoekers en toeristen gratis op het internet surfen, mailen en chatten in het stadscentrum of op een terrasje.

Dergelijke infrastructuur opzetten is voor individuele gemeenten een complexe zaak. Daarom wil Infrax dergelijke dienst aanbieden aan gemeenten, zonder dat er een commerciële partner aan te pas moet komen.

Over de precieze kost wil Infrax nog geen concrete informatie geven. 'Dat hangt af van hoeveel gemeenten er mee doen', zegt Dries. De kostprijs zal alleszins erg beperkt zijn omdat Infrax al heel wat infrastructuur heeft

Infrax heeft naast eigen kabelnetten die door Telenet worden gebruikt zelf nog een glasvezelnet in Vlaanderen dat gemeentelijke gebouwen met elkaar verbindt. Dat netwerk kan gebruikt worden om er publiek draadloos internet op te installeren.

Volgens Infrax zijn er al een aantal gemeenten geïnteresseerd waaronder Diksmuide, Diest en Neerpelt. 'Als we een tiental gemeenten hebben, kunnen we zeker van start gaan', zegt Dries.

In Brussel, Antwerpen en Kortrijk, die niet aangesloten zijn bij Infrax, werd eerder al aangekondigd dat er gratis draadloos internet zou komen in delen van het stadscentrum.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud