Internetbeveiliger Avast volgt Spotify naar de beurs

Avast zegt geïnstalleerd te zijn op veertig procent van alle consumentenpc's. ©AFP

Het Tsjechische internetbeveiligingsbedrijf Avast gaat een aanvraag indienen voor een beursnotering in Londen. Na Spotify stapt opnieuw een groot Europees techbedrijf naar de beurs.

Avast is de maker van de gelijknamige beveiligingssoftware, die wereldwijd marktleider is op de consumentenmarkt. Het bedrijf verwacht dat het op de beurs een waardering kan krijgen van rond de vier miljard dollar.

De beursnotering is voorzien voor het begin van mei. Avast wil minstens een kwart van zijn kapitaal laten noteren. Volgens een ingewijde bron wil het bedrijf ongeveer 200 miljoen dollar nieuw kapitaal ophalen en voor 800 miljoen dollar bestaande aandelen verkopen.

Voor de Londense beurs zou het om de grootste introductie ooit van een techbedrijf gaan. Avast zal op de beurs in het gezelschap verkeren van het Britse Sophos, het enige cybersecuritybedrijf dat momenteel in Londen noteert.

Avast had in 2012 al eens plannen om naar de Amerikaanse beurs Nasdaq te trekken, maar die werden ingetrokken omdat het beursklimaat tegenzat.

Communistisch

Avast is net als zijn Slovaakse concurrent ESET een product van het communistische tijdperk in Oost-Europa. Het toenmalige Tsjechoslovakije investeerde fors in de opleiding van computer- en sofware-experts, wat na de val van de Muur een golf van lokaal ondernemerschap meebracht.

Avast hanteert een zogenaamd freemium-model: enkele basisproducten zijn gratis, maar voor meer uitgebreide functies moeten gebruikers betalen. Het heeft ook aparte pakketten voor bedrijven. Buiten China, waar beveiligingssoftware uit andere landen verboden is, zegt het bedrijf dat het op zowat 40 procent van alle consumentenpc’s geïnstalleerd is.

De CEO van Avast is Vincent Steckler, die in 2009 overkwam van de Amerikaanse concurrent Symantec.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud