Israëlische spionagesoftware claimt toegang tot 'cloud' van techreuzen

©Bloomberg

Pegasus, de spionagesoftware van het Israëlische bedrijf NSO, kan niet enkel de diepste geheimen van een telefoon opsnorren, maar heeft ook toegang tot de gegevens van internetreuzen in de cloud. Dat schrijft Financial Times.

NSO kwam enkele maanden geleden in het nieuws toen bleek dat het Israëlische bedrijf door een lek in de belfunctie van WhatsApp afluistersoftware kon installeren. De berichtendienst raadde aan zo snel mogelijk een beveiligingsupdate te doen.

Maar de spionagesoftware kan nog dieper gaan. In een presentatie van het product stelt NSO dat Pegasus ook aan informatie kan die Apple-, Google-, Facebook- en Amazon-gebruikers opslaan in de cloud. En dus toegang heeft tot een berg aan persoonlijke gegevens, bedrijfsinformatie, enzovoort.

 Financial Times kon een verkoopdocument inkijken dat NSO opmaakte voor de Oegandese regering. Het is onduidelijk of Oeganda de software - die enkele miljoenen dollars kost - uiteindelijk kocht.

Omstreden

NSO is al langer omstreden. Het bedrijf met een marktwaarde van 1 miljard dollar zegt dat zijn software terrorisme en misdaad moet aanpakken, maar experts wijzen erop dat een aantal landen die ook gebruiken om mensenrechtenactivisten, dissidenten en journalisten te bespioneren.

Onderzoekers van de Universiteit van Toronto hebben aangetoond dat Pegasus in 45 landen wordt gebruikt, waaronder landen die bekendstaan om hun mensenrechtenschendingen, zoals Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Mexico.

45
Aantal landen
Pegasus zou in 45 landen gebruikt worden, waaronder Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Mexico.

NSO, dat in 2010 werd opgericht, houdt al jaren vol dat het zijn klanten zorgvuldig screent en dat het alleen aan verantwoordelijke landen verkoopt. Het wijst erop dat het Israëlische ministerie van Defensie elke klant moet goedkeuren.

Het investeringsfonds Novalpina is sinds begin dit jaar referentieaandeelhouder van NSO. Na de bekendmaking van het afluisterlek bij WhatsApp engageerde het zich om van het Israëlische bedrijf ‘een nieuwe referentie te maken op het vlak van transparantie’. Hoe het dat zal aanpakken, is nog niet bekend.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect