IT-specialist slachtoffer van cyberaanval

De jongste jaren werden meerdere grote Belgische bedrijven getroffen door een cyberaanval. ©ANP XTRA

Hackers hebben de systemen van de Belgische IT-integrator SPIE ICS platgelegd. Dat heeft ook gevolgen voor zestig klanten.

SPIE ICS is een onderdeel van het Franse SPIE , een multinational met 46.500 werknemers die diensten aanbiedt op het vlak van elektrotechniek, verwarmings- en koelingssystemen, machinebouw en communicatienetwerken. Het bedrijf levert ook IT-diensten aan bedrijven, meer bepaald voor cloud- en IoT-platformen (internet of things). 

Sinds maandag zijn een aantal diensten van SPIE ICS onbereikbaar. 'We zijn het slachtoffer van een cyberaanval', zegt woordvoerder Laure Simon. SPIE ICS is getroffen door ransomware, kwaadaardige software die netwerken binnendringt en data en systemen vergrendelt. Volgens Simon hebben de hackers losgeld gevraagd om de computersystemen vrij te geven. Hoeveel wil ze niet kwijt.

'We werken aan oplossingen maar hoelang dat zal duren, is onduidelijk', zegt de woordvoerder. 'Een 60-tal van onze 3.000 klanten is afgekoppeld van onze getroffen IT-servers om te vermijden dat het cryptovirus zich verder verspreidt.' Volgens topman Hein Dirix wordt de crisis 'erg professioneel aangepakt met externe specialisten' en bestaat geen risico voor de andere klanten van de divisie ICS, 'noch voor alle klanten van onze andere divisies'.

ICS werkt aan een oplossingsprotocol. Als dat werkt, wordt het bij alle getroffen klanten geactiveerd. 'Bij de getroffen bedrijven zijn diverse IT-systemen niet bruikbaar', zegt Simon. Ironisch is dat SPIE ICT bedrijven helpt met hun cybersecurity.

Overname

SPIE ICS werd begin vorig jaar opgericht na de overname van de Belgische IT-dienstverlener Systemat door SPIE een jaar eerder. Het IT-bedrijf heeft 150 mensen in dienst en is onderdeel van SPIE België, dat 1.850 mensen tewerkstelt in 16 Belgische vestigingen.

Enkele weken geleden werd ook de Belgische producent van weefmachines Picanol getroffen door een cyberaanval. Maandag waren de grootste problemen daar achter de rug. Ook de Belgische producent van bakkerijbenodigdheden Ranson en de fabrikant van vliegtuigonderdelen Asco waren de afgelopen jaren slachtoffer van ransomware of gijzelsoftware. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect