IT-systeem Picanol blijft buiten strijd

Bij Picanol in Ieper werken zo'n 1.500 mensen. ©Photo News

De Ieperse weefgetouwenmaker Picanol zal nog zeker tot dinsdag plat liggen door een cyberaanval. De productie van de hele groep ligt stil.

'Al onze werknemers worden tot nader order werkloos wegens overmacht', zei woordvoerder Frederic Dryhoel maandagavond, na een hele dag vergaderen over de cyberaanval. De aanval met ransomware werd zondagnacht het eerst gemeld in de Chinese productievestiging. Maandagmorgen bleek dat ook het geval in het hoofdkwartier in Ieper.

Ransomware is software die de systemen blokkeert en die pas vrijgeeft na de betaling van losgeld. Picanol ging er niet op in maar schakelde de hulp in van de politie. Zij zullen nu verder onderhandelen met de hackers.

Alle IT-systemen van het bedrijf zijn door de aanval niet beschikbaar. Ook het computergestuurde machinepark van Picanol is door de aanval buiten strijd. Het gevolg is dat zowat 2.300 werknemers voorlopig werkloos zijn. Zo'n 1.500 van hen werken in de vestiging in Ieper, de rest in vestigingen in China en Roemenië.

Boodschap

Over de aard en de herkomst van de aanval is het bedrijf voorlopig weinig wijzer geworden. 'De hackers lieten wel een boodschap achter op de server en we hebben met hen contact genomen. Maar we weten nog niet wat ze precies eisen', zegt Dryhoul. De ervaring met gelijkaardige hacks wijst uit dat er vaak losgeld wordt geëist van minstens honderdduizenden en vaak zelfs miljoenen euro.

'Het is de eerste keer dat we een aanval op deze schaal meemaken. We werken nu samen met de federale politie. We zijn ook nog bezig met het checken van alle servers en systemen om zeker te zijn dat we op een veilige manier zullen kunnen opstarten.' Wanneer dat zal zijn, blijft echter onduidelijk. 'Wellicht hebben we daar morgen meer nieuws over.'

Het beursgenoteerde Picanol bekijkt ook nog of en wat er gecommuniceerd moet worden naar de beleggers. 'Van de financiële schade hebben we nu geen enkel idee, dat zijn we aan het bekijken. Door de IT-panne was het vandaag trouwens niet eens mogelijk om een persbericht te versturen.'

Plaag

4,6 miljoen
euro
Hackers eisen 4,6 miljoen euro van het internationale wisselkantoor Travelex na een aanval met ransomware.

Picanol is niet het eerste slachtoffer van een aanval met ransomware in ons land, maar misschien wel het grootste tot nu toe. De aanval past in een internationale trend van toenemende aanvallen op bedrijven. Cijfers van het Belgisch Centrum voor Cybersecurity toonden aan dat nog nooit zoveel mensen en bedrijven vorig jaar werden aangevallen door cybercriminelen. 

Hackers gaan systematisch en op een geautomatiseerde manier op zoek naar zwakke plekken in de beveiliging, en aarzelen niet om soms miljoenen losgeld te vragen. Vaak betalen bedrijven om van de problemen af te zijn.

Het internationale wisselkantoor Travelex is al sinds Nieuwjaar het slachtoffer van een ransomwareaanval. De hackers eisen 4,6 miljoen euro. Volgens Travelex zouden echter geen klantendata gestolen zijn.

Universiteiten

In juni vorig jaar lag de Zaventemse vliegtuigonderdelenbouwer Asco drie weken plat na een aanval met ransomware.

De universiteit van Maastricht was net voor de jaarwissel ruim een week lang in de greep van een aanval met ransomware. Er wordt gefluisterd dat de universiteit haar gijzelaars heeft betaald, maar de instelling wil daar niets over kwijt. Enkele weken eerder sloegen hackers ook toe aan de Universiteit Antwerpen. De schade door de ransomware bleef voor zover bekend beperkt.

Ook de Belgische vestiging van de Spaanse IT-consultant Everis werd in november platgelegd door ransomware.

Asco

De zwaarste bekende aanval in ons land tot nu toe was die op Asco, een Zaventems bedrijf dat vliegtuigonderdelen maakt. Het bedrijf lag in juni vorig jaar bijna drie weken helemaal plat.

De aluminiumproducent Norsk Hydro was vorig jaar een van de meest besproken gevallen wereldwijd. De aanval op het bedrijf legde 22.000 computers lam in 170 vestigingen. De factuur liep op tot tientallen miljoenen euro's.

Fast-team

De federale politie richtte eind vorig jaar een vliegende brigade - een Quick Reaction Force - op die uitrukt bij grote cyberaanvallen. 'Bij ernstige cyberincidenten is het cruciaal snel te kunnen reageren, zeker als het aanvallen op kritieke infrastructuren of vitale sectoren betreft, zei Michaël De Laet, het hoofd van het team Cybercrime Investigation bij de computereenheid (FCCU) van de federale politie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud