Kodak vraagt Chapter 11 aan

De Kodak Instamatic, 1965: dit goedkope toestel werd het meest succesvolle product van Kodak. ©Wikimedia Commons

Het onafwendbare is gebeurd. Eastman Kodak heeft Chapter 11 aangevraagd. 'Een noodzakelijke stap', klinkt het. Het bedrijf krijgt tegelijkertijd een kredietfaciliteit van 950 miljoen dollar en de nodige tijd om te herstructureren en weer leefbaar te worden.

Het is al jaren duidelijk dat het ooit zo grote rijk van Eastman Kodak - opgericht door George Eastman in 1888 - afbrokkelt. Sinds 2007 sluit de fotogigant zijn boekjaar jaar na jaar af met verlies. Het aandeel noteerde 15 jaar geleden nog rond de 100 dollar; nu is dat minder dan 1 dollar.

Kodak was een pionier in de sector van de fotografie maar het miste de boot van de digitalisering volledig. Nochtans was het ook Kodak dat het eerste digitale apparaatje bedacht, maar binnen de kortste keren werd het voorbijgestoken door de concurrentie. 'Het was een bedrijf dat is blijven steken in het verleden', zeggen kenners. 'Kodak heeft een prachtig verleden, maar dat verleden is een liability geworden.'

Donderdagochtend viel het doek. Eastman Kodak heeft in New York bescherming tegen de schuldeisers (Chapter 11) aangevraagd. 'We nemen daarmee een grote stap om de transformatie van het bedrijf uit te kunnen voeren', zegt CEO Antonio Perez.

Perez maakte in 2005 de overstap van HP, dat zich steeds meer richtte op printers voor particulieren en voor businessgebruik, naar Kodak. 'We zijn vijf jaar te laat geweest met de overstap naar digitale producten', zei Perez vorige zomer nog.

Kodak probeerde dat de voorbije weken alsnog te vermijden door zijn octrooienportefeuille te verkopen, maar dat draaide op niets uit. Het bedrijf krijgt nu tijd om grondig orde op zaken te stellen. Het herstructureringsproces zou in 2013 afgerond moeten zijn.

Kodak beschikte eind september nog over 862 miljoen dollar cash (tegenover 1,4 miljard dollar een jaar eerder). Het gaat dus snel bergaf. Het bedrijf publiceert op 26 januari zijn resultaten over heel 2011.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud