Advertentie

Lenovo flirt met Blackberry

©REUTERS

Het Chinese Lenovo, 's werelds grootste pc-fabrikant, denkt zeer ernstig na over een bod op de noodlijdende smartphoneproducent Blackberry, weet The Wall Street Journal.

Lenovo is de afgelopen jaren de meest succesvolle speler gebleken op een pc-markt die in grote moeilijkheden verkeert. Het succes van tabletcomputers doet de vraag naar desktop- en laptopcomputers dalen. Toch kon Lenovo gestaag zijn marktaandeel uitbreiden. In 2005 nam Lenovo de pc-afdeling van IBM over, dit jaar werd het Chinese bedrijf het wereldwijde nummer 1.

Maar de markt van mobiele toestellen is zo groot en interessant dat Lenovo ook daar wil groeien. Inmiddels heeft het bedrijf al 4,7 procent van de wereldwijde smartphonemarkt in handen. Vooral in thuismarkt China verkoopt Lenovo mobieltjes.

Om dat marktaandeel te vergroten en zijn merkimago in het Westen te vergroten, denkt Lenovo nu ernstig na over een bod op Blackberry. De Chinezen tekenden een non-disclosure overeenkomst om de boeken van Blackberry te mogen inkijken. De Canadese smartphonepionier is volledig weggedeemsterd en houdt nog een marktaandeel van 2,7 procent over, weet onderzoeksbureau Gartner.

Veiligheidsredenen

Blackberry maakte eind september nog bekend dat het zou instemmen met een bod van een financieel consortium onder leiding van het eveneens Canadese Fairfax, de grootste aandeelhouder van Blackberry. Maar die intentieovereenkomst kwam op losse schroeven te staan na dramatische kwartaalcijfers van Blackberry. Bedrijven als Google, Cisco, Intel en LG werden vervolgens aan de smartphonemaker gekoppeld. En nu dus Lenovo.

Volgens Reuters zal Lenovo slechts op een deel van Blackberry (kunnen) bieden, namelijk de hardwarebusiness en een deel van de patenten. Veel analisten denken immers dat het meest vitale onderdeel van Blackberry, een hoog beveiligd systeem om mails te sturen, aan een Noord-Amerikaans bedrijf zal verkocht worden wegens veiligheidsredenen.

Blackberry behandelt immers veel vertrouwelijke e-mails van Amerikaanse bedrijven en overheidsdepartementen. Chinese bedrijven worden met veel scrupules bekeken in de VS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud