Leuvenaar bouwt onkraakbare datakluis in de cloud

©RV DOC

Wat u online ook doet, u laat er sporen achter die bedrijven commercieel uitbuiten. Een Leuvense vzw ontwikkelde een privacyveilig alternatief op basis van encryptie en blockchain.

Of het nu Facebook is, YouTube, Dropbox of een andere digitale - al dan niet betalende - dienst, nooit bent u echt de eigenaar van uw persoonlijke data. In het beste geval vertellen deze bedrijven u netjes wat ze wel en niet met uw gegevens doen, of bieden ze bepaalde garanties dat uw data veilig opgeslagen worden. Maar echt zeker weet u het nooit. Daar worden we bijna wekelijks aan herinnerd met verhalen over grote datalekken, of over de praktijken van bedrijven als Facebook die ongevraagd uw doen en laten op het internet traceren.

De onvrede over die gang van zaken bracht enkele privacyvoorvechters op het idee om een soort digitale datakluis in de cloud te maken waarvan alleen de eigenaar de sleutel heeft. De data die u er opslaat en verstuurt, zijn versleuteld en kunnen dus zelfs door hackers niet gelezen worden. Alleen u beslist welke data u wilt vrijgeven aan derde partijen, en onder welke voorwaarden.

KORT
KORT

Geens.com, de vzw van de Leuvenaar Jaak Geens, ontwikkelde een privacyveilig alternatief voor clouddiensten van grote commerciële bedrijven. Rond het platform worden nu transactionele diensten ontwikkeld met blockchaintechnologie en een virtuele munt.

‘Ik wilde een community maken die geen winst nastreeft. Alle gecreëerde waarde zou moeten terugvloeien naar de leden’, zegt de Leuvense bezieler van het project, Jaak Geens, de zoon van de eerste Vlaamse minister-president Gaston Geens. In 2014 richtte hij een vzw op en gaf er ‘zijn’ domeinnaam Geens.com aan. Engelstaligen spreken dat uit als genes (genen), een woord dat verwijst naar het concept van persoonlijke informatie en privacy. ‘Ons genoom verraadt heel veel informatie die we zelf willen beheren. Behalve je dokter hoeft niemand te weten dat je een familiale aanleg hebt voor bepaalde ziektes.’

Zero Knowledge Security

Dik drie jaar later telt Geens.com 36.000 gebruikers in de hele wereld. De dienst gaat uit van het concept Zero Knowledge Security, wat inhoudt dat geen enkele partij technisch in staat is uw online data in te kijken. ‘Er zijn in de hele wereld maar een handvol diensten die iets gelijkaardigs aanbieden’, zegt Geens. ‘In Europa heb je alleen nog het Hongaarse bedrijf Tresorit.com.’

Geens.com kan gebruikt worden als een privacyveilig alternatief voor cloudopslagdiensten zoals Dropbox en voor diensten om bestanden met elkaar te delen. Maar het potentieel is veel groter dan dat. Het platform streeft er ook naar om allerlei online transacties mogelijk te maken zonder dat derde partijen over uw schouder meekijken. Daar komt - u raadt het al - de fameuze blockchaintechnologie aan te pas.

Een voorbeeld is ‘time stamping’ van digitale bestanden: via de blockchain krijgt het bestand een onvervalsbare datumstempel, zonder dat andere partijen de inhoud van het bestand kunnen zien of wijzigen. De toepassing kan bijvoorbeeld helpen om plagiaat tegen te gaan, of om schadeclaims te bewijzen met foto’s en videobeelden.

Onze vzw kan nooit worden opgekocht door een grote speler, en onze statuten laten alleen natuurlijke personen toe als lid.
jaak geens
oprichter geens.com

Geens.com wil ook bedrijven de mogelijkheid geven om diensten met een privacygarantie aan te bieden. De gebruiker beslist dan zelf of en welke data hij met een bepaald bedrijf deelt. Het kan bijvoorbeeld gaan om deelname aan een getrouwheidsprogramma van een supermarktketen, of om een jobplatform waar u anoniem in vacatures kunt grasduinen en solliciteren.

Een andere toepassing zijn ‘slimme’ bestanden die u op voorhand kunt programmeren. Zo kunt u bepalen dat belangrijke documenten in uw kluis naar een vertrouwenspersoon worden overgemaakt als u ze al x aantal maanden niet meer geraadpleegd heeft (bijvoorbeeld omdat u een ongeval heeft gehad).

Stemming

De vrijwilligers achter Geens.com ontwikkelden ook de votingapplicatie Geepoll.com, die volledig anonieme en niet te manipuleren stemmingen mogelijk maakt. ‘We werken ook aan een soort anonieme versie van het discussieplatform Reddit. Zo kan je ervaringen delen zonder schrik te moeten hebben dat die informatie je eeuwig blijft achtervolgen.’

Omdat een vzw nu eenmaal geen winstmachine is, rekent Geens.com onder meer op een aangroei van leden om alle plannen te financieren. Voor het goedkoopste tarief van 100 euro ben je vijf jaar lid en krijg je 10 gigabyte opslagruimte met zogenaamde ‘end to end’-versleuteling en 20 timestamps.

Geens hoopt op korte termijn te kunnen groeien van ruim 1.000 naar 5.000 betalende leden. Die eerste 5.000 krijgen ook een hoeveelheid digitale munten (tokens) waarmee ze in het ecosysteem allerlei diensten zoals slimme contracten kunnen kopen. De token, met de naam GEE, draait op de infrastructuur van de digitale munt ethereum, die ontworpen werd om slimme contracten mogelijk te maken.

Europees project

‘We mikken op een betrokken community, die organisaties kan wijzen op de voordelen van onze diensten’, zegt Geens. ‘Via de GEE delen ze ook mee in het succes.’ Hij profileert de vzw als een uitgesproken Europees project, dat het verschil moet maken met de commerciële Amerikaanse mastodonten. ‘Een vzw kan nooit worden opgekocht door een grote speler, en onze statuten laten alleen natuurlijke personen toe als lid. We bieden ook een oplossing voor bedrijven die willen voldoen aan de strenge Europese privacyregels (GDPR) die in mei van kracht worden.’

Geens geeft toe dat zijn platform in principe misbruikt kan worden door criminelen. ‘Maar dat is ook het geval voor andere media zoals de brievenpost’, zegt hij. ‘Het gaat er niet om of je al dan niet iets te verbergen hebt, maar dat je zelf kunt beslissen of en hoe je je informatie met anderen deelt. Zodat allerlei robots en algoritmes niet zomaar allerlei conclusies aan je data gaan verbinden.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud