'Machtswissel Econocom op lange termijn een goede zaak'

Jean-Louis en Robert Bouchard in vroegere tijden. ©Antonin Weber / Hanslucas

Analisten zijn grotendeels positief over het feit dat oprichter Jean-Louis Bouchard opnieuw aan de macht komt bij de IT-dienstengroep. De terugkeer is tijdelijk en de machtswissel kan overnamespeculatie aanwakkeren, klinkt het.

De paleisrevolutie bij Econocom raakte maandag bekend. In een persbericht deelde de IT-groep mee dat de oprichter Jean-Louis Bouchard de CEO-rol van zijn zoon Robert overneemt. Acht maanden geleden nam die het roer van zijn vader over, maar na een winstwaarschuwing en een koersval van zo'n 50 procent mag hij van vaderlief weer beschikken. Ook de nieuwe financieel directeur David Krieff mag vertrekken. De oudgediende Jean-Philippe Roesch komt het management versterken.

David Vagman, analist bij ING, vindt de machtswissel een goede zaak. 'Bouchard en Roesch kunnen een mooi palmares voorleggen en hebben het vertrouwen van investeerders', zegt hij. 'Op lange termijn verwachten we een positieve aandelenreactie. Op korte termijn zullen beleggers waarschijnlijk een nieuwe waarschuwing over het boekjaar 2018 vrezen, maar het bedrijf verzekert dat het persbericht niet als een potentiële waarschuwing moet worden gelezen.

Vagman wijst erop dat de kans groot is dat een buitenstaander als CEO wordt aangeduid nu Bouchard senior opnieuw in het zadel zit. Hij was immers van plan met pensioen te gaan. Er zullen nog veranderingen komen in het management dat Bouchard junior had samengesteld, verwacht Vagman. Dat moet de gang van zaken bij Econocom professionaliseren.

Moeilijke startpositie

Stefaan Genoe van Degroof Petercam is iets kritischer over de managementwissel. Hij wijst erop dat Jean-Louis zijn zoon in 2017 een moeilijke startpositie naliet. Bouchard junior maakte daarna geen te beste beurt door op een analistenconferentie over de halfjaarcijfers stilletjes de van zijn vader geërfde langetermijndoelstellingen te laten vallen. 

'Het hoofddoel van Jean-Louis Bouchard is de doelstellingen van 2018 behalen', zegt Genoe. 'Dat geeft aan dat de winsten van Econocom niet geïmplodeerd zijn. Om de doelstellingen te halen kan de financiële ervaring van Roesch met het behalen van leasingwinsten van pas komen.'

De managementwissel kan op middellange termijn ook overnamespeculatie aanwakkeren. 'Door zijn zoon aan de kant de schuiven heeft Jean-Louis Bouchard geen opvolger meer binnen de familie,' verduidelijkt Genoe. 'Hij zelf is met zijn 78 jaar geen langetermijnoplossing. Het zou dus kunnen dat ze de onderneming terug op de rails brengen om nadien te verkopen.'

Het aandeel gaat hoger na het nieuws.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect