Advertentie
Advertentie

Maersk moet 45.000 pc's installeren na cyberaanval

Maersk moest flink aan de bak na een cyberaanval. ©REUTERS

45.000 nieuwe pc's en 4.000 nieuwe servers installeren op tien dagen. Die taak volbracht rederij Maersk na een cyberaanval midden vorig jaar.

De cyberaanval NotPetya, waarbij hackers in juni van vorig jaar wereldwijd computers onklaar maakte door ze te versleutelen, had een stevige impact op Maersk, de grootste containerrederij ter wereld.

Daarover gaf Maersk-voorzitter Jim Hagemann Snabe extra details op het World Economic Forum (WEF) in Davos. Maersk moest 45.000 nieuwe pc’s en 4.000 nieuwe servers herinstalleren. Het speelde die klus klaar op amper tien dagen. ‘Ik kom uit de IT-industrie en weet dat zo’n opdracht normaal zes maanden duurt’, aldus Hagemann.

Manueel

Eerder raakte al bekend dat de cyberaanval Maersk 200 à 300 miljoen dollar omzet kostte. Tijdens de herinstallatie van het systeem schakelde Maersk voor de boeking van de schepen over naar het manuele systeem. De werknemers van Maersk gaven toen blijk van een enorme ‘menselijk weerbaarheid’, prees Snabe.

Met de ‘NotPetya’-cyberaanval was ‘gijzelsoftware’ gemoeid. Hackers gooien de computer voor de eigenlijk gebruiker ‘op slot’. Als die het gevraagde losgeld betaalt, komen de systemen weer vrij. In het geval van NotPetya vroegen de hackers een som van 300 dollar.

De NotPetya-aanval was in feite tegen Oekraïne gericht, bedrijven zoals Maersk waren ‘collateral damage’, aldus Snabe. ‘Het was alleszins een ‘zeer significante wake-up call.’ In eigen land was de Maersk-terminal in Zeebrugge getroffen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud