Materialise trekt naar Nasdaq

Quin, een object gemaakt dankzij de technologie van de Leuvense 3D-printingspecialist Materialise.

Materialise trekt naar de Amerikaanse beurs Nasdaq. De Belgische specialist in 3D-printing heeft in die optiek een dossier ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

In de herfst van vorig jaar verschenen de eerste berichten over een nakende beursgang van Materialise. Nu worden de plannen bevestigd. Het beursintroductiedossier werd zopas publiek gemaakt op de website van de SEC.

Uit de noteringsaanvraag blijkt dat het indicatieve bedrag dat Materialise wil ophalen 125 miljoen dollar bedraagt. Het overgrote deel van de kapitaaloperatie bestaat uit de uitgifte van nieuwe aandelen. Mogelijk worden er ook een klein aantal bestaande aandelen verkocht, maar dat staat nog niet vast.

De kapitaaloperatie is grotendeels gericht op de Amerikaanse beleggers. Dat hoeft niet te verbazen. De VS zijn dé markt voor 3D-printing. Er worden geen aandelen aangeboden aan Belgische particulieren, maar wel aan Belgische 'gekwalificeerde' (lees: professionele) beleggers. De operatie wordt hoofdzakelijk begeleid door de banken PiperJaffray en Credit Suisse. KBC Securities speelt ook een rol.

CEO Fried Van Craen en zijn familie bezitten vandaag 85,5 procent van de aandelen Materialise. In het kapitaal vindt men onder meer ook Jürgen Ingels (Clear2Pay), Dirk Van Praag (bekend van de vroegere electroketen Hugo Van Praag), de durfkapitalist Bart Luyten (Sniper Investments), Hugo Voeten (ex-Cash & Fresh) en een telg uit de familie de Spoelberch (AB InBev) terug.

Indien er bestaande aandelen worden verkocht, dan komen de Spoelberch, Van Praag, Voeten en de familie Van Craen daarvoor in aanmerking.

Hype

Eind vorig jaar was er veel beleggersappetijt voor alles wat met 3D-printing te maken had. Vorig jaar trokken twee concullega's van Materialise naar de beurs, The ExOne Co en VoxelJet.

Begin deze maand maakte het beleggersblad Barron's komaf met de beurshype. '3D-printing is een veelbelovende technologie. Maar de hoofdrolspelers printen te veel persberichten en te weinig winst', ironiseerde Barron's. Na het artikel kregen de aandelen van de 3D-printingbedrijven zware klappen.

CEO Fried Vancraen en voorzitter Peter Leys benadrukken in een gesprek met De Tijd dat Materialise een ander soort bedrijf is. 'Materialise maakt geen hardware, maar levert diensten aan derden en maakt software. Dat is een ander verhaal', onderstrepen ze.

Materialise boekte vorig jaar een omzet van bijna 69 miljoen (+16,3%). De operationele kasstroom (ebitda) bereikte 7,6 miljoen en de bedrijfswinst (ebit) 4,4 miljoen. Netto bleef daar 3,4 miljoen euro van over.

Lees morgen een gesprek met Materialise-CEO Fried Vancraen en voorzitter Peter Leys in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud