'Medewerkers Google weg wegens samenwerking met Pentagon'

De samenwerking van Google met het Pentagon leidt tot gemor bij de werknemers van de internetgigant. ©REUTERS

De werknemers van techreus Google hebben ethische bezwaren tegen de medewerking aan een controversieel droneproject van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Zowat drie maanden geleden raakte bekend dat Google in zee gegaan was met het Pentagon. Het technologiebedrijf gaf het Amerikaanse leger toestemming om zijn artificiële intelligentie in te zetten bij de analyse van beelden die drones in oorlogsgebied verzamelen.

Het Pentagon ondervond problemen om de grote hoeveelheid beelden die die onbemande vliegtuigjes verzamelen te analyseren. Het komt er voor de militairen op aan zo snel mogelijk voorwerpen van personen te onderscheiden.

Project Maven

Dankzij de technologie van Google hoopt het Amerikaanse ministerie van Defensie die beelden automatisch te kunnen classificeren. Het test die praktijk momenteel in het Project Maven.

We kunnen niet langer ontkennen dat onze industrie en technologie schadelijk kan zijn.

Heel wat medewerkers van Google hebben ethische bezwaren tegen de medewerking van hun bedrijf aan dat pilootprogramma. 'Ze zijn van oordeel dat je de verantwoordelijkheid voor dergelijk gevoelig werk niet kan toevertrouwen aan algoritmes maar enkel aan mensen omdat mensenlevens op het spel staan', meldde de techwebsite Gizmodo, die met verschillende ontevreden medewerkers gesproken heeft.

Interne petitie

Sinds enkele weken circuleert bij Google een petitie tegen de samenwerking met het Pentagon. 'We kunnen niet langer ontkennen dat onze industrie en technologie schadelijk kan zijn', luidt het in de petitie.

Je kan de verantwoordelijkheid voor dergelijk gevoelig werk niet kan toevertrouwen aan algoritmes maar enkel aan mensen omdat mensenlevens op het spel staan.

Ruim 4.000 van de zowat 85.000 werknemers zouden de tekst al ondertekend hebben. Volgens Gizmodo ging een dozijn medewerkers nog een stap verder en dienden ze hun ontslag in uit protest tegen de samenwerking met het Pentagon.

'Ze vinden het contract met het Pentagon niet alleen onethisch. Ze vrezen ook dat het project zal leiden tot een vertrouwensbreuk bij gebruikers', vernam Gizmodo van de opgestapte werknemers van Google.

Mening werknemers

Voorts klagen ze aan dat de top van het techbedrijf minder transparant geworden is. 'Vroeger moedigde het bedrijf interne discussies aan. Nu lijkt de directie minder aandacht te hebben voor de mening van werknemers', klinkt het.

Zelfs als we geen technische assistentie verlenen of betaling voor het gebruik van onze technologie weigeren, kan het Pentagon de technologie nog gebruiken. Het gaat immers om vrij toegankelijke software.

Google lijkt voorlopig alvast niet onder de indruk van het gemor van zijn medewerkers. Het is niet van plan het contract op te zeggen. 'Zelfs als we geen technische assistentie verlenen of betaling voor het gebruik van onze technologie weigeren, kan het Pentagon de technologie nog gebruiken. Het gaat immers om vrij toegankelijke software.'

De Amerikaanse techreus zou momenteel ook in de running zijn voor een ander groot project van het Pentagon.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content