Microsoft dicht lek

©ANP XTRA

Microsoft heeft een oplossing gevonden voor het lek in Internet Explorer, ook voor zijn 13 jaar oude Windows XP. Mensen die automatische updates hebben ingeschakeld, krijgen hem vanzelf. Anderen moeten de update zelf downloaden.

Deze week waarschuwde Mircosoft voor een groot lek in de browser Internet Explorer - versies 6 tot 11 - waardoor het gebruik ervan niet meer veilig was. Het lek zou hackers toegang tot een computer kunnen geven als de gebruiker op een link naar een besmette website klikt. Na de ontdekking van het lek gaf Mircosoft direct te kennen hard aan een oplossing te werken. Die wordt vrijdagmorgen beschikbaar.

De update is ook beschikbaar voor Windows XP. Eerder gaf het bedrijf nog aan dat er geen oplossing zou komen voor dit oudere besturingssysteem, dat wereldwijd nog op 15 tot 25 procent van de pc's draait - goed voor honderden miljoenen gebruikers. Reden daarvoor is dat Microsoft het 13 jaar oude besturingssysteem sinds begin april niet meer ondersteunt. Omdat het lek zo kort na het verstrijken van de termijn voor ondersteuning werd gevonden, maakt het bedrijf nu een uitzondering.

Het lek was zo gevaarlijk dat het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid alarm sloeg. Internauten werden geadviseerd om 'veiliger alternatieven' als Chrome, Firefox, Safari of Opera te gebruiken. Die browsers worden samen door zowat 45 procent van de surfers gebruikt, Internet Explorer is op zijn eentje goed voor 55 procent van de markt.

Microsoft adviseert gebruikers om de browser te updaten naar de laatste versie van Internet Explorer en de automatische updates in te schakelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud