Microsoft doet miljardenovername voor gametak

Bethesda bracht de gameserie Doom uit. ©Silver Games

Na de teleurstelling van TikTok schakelt Microsoft door en lijft het ZeniMax Media in voor 7,5 miljard dollar in cash. Zo verstevigt de techreus zijn videogamingtak, waar spelcomputer Xbox onder valt.

De techreus uit de Verenigde Staten maakte de miljardenovername maandag bekend.

Met ZeniMax Media krijgt Microsoft toegang tot Bethesda Softworks, dat videogames op de markt brengt voor de Xbox, PlayStation, Nintendo en pc. Bethesda bracht de series Doom en Fallout uit. Ook Dishonored en The Elder Scrolls behoren tot computerspellen uit eigen stal, die miljoenen keren verkocht en gestreamd werden.

Microsoft laat de bedrijfsstructuur van Bethesda Softworks ongemoeid, waardoor de gameuitgeverij in Rockville in de staat Maryland gevestigd blijft. Daar werken zo'n 400 mensen.

De overname liet beleggers maandagmiddag vrijwel onberoerd. De koers van Microsoft zakte in de loop van de dag met ongeveer 1,5 procent.

TikTok

Dat Microsoft een miljardenovername doet, komt niet als een verrassing. Het geld brandde al een tijdje in de zakken, zeker nadat het bedrijf onlangs naast de Chinese video-app TikTok had gegrepen. TikTok komt voor een deel in handen van Amerikaanse bedrijven Oracle en Walmart, terwijl Microsoft de app in zijn geheel wilde verorberen.

In ZeniMax heeft de techreus een andere overnamekandidaat gevonden. Microsoft verwacht de transactie in de tweede helft van volgend jaar af te ronden.

Rivaliteit

De overname is ook een schot voor de boeg op de presentatie van de nieuwste Xbox, Xbox Series X, die vanaf 10 november voor het grote publiek verkrijgbaar is. De voorverkoop begint op 22 september.

Microsoft wil maandelijkse abonnees de spellen die Bethesda Softworks uitgeeft, laten spelen op de Xbox of computer. Dat abonnement, Xbox Game Pass genaamd, telt volgens het bedrijf ruim 15 miljoen leden.

Vorige week presenteerde Sony al de PlayStation 5. Daarmee is de rivaliteit met Xbox-maker Microsoft weer aangewakkerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud