Microsoft meer dan 800 miljard dollar waard dankzij succes clouddiensten

Topman Satya Nadella van Microsoft wordt op handen gedragen door de aandeelhouders. ©Bloomberg

De beurswaarde van het techconcern Microsoft stijgt bij de openingsbel ver boven de 800 miljard dollar dankzij de publicatie van stevige kwartaalresultaten.

Microsoft  overschreed donderdagavond al lichtjes de grens van 800 miljard, maar bij de opening in Wall Street kwam daar vandaag meteen een kleine 30 miljard bij. Het aandeel opende zowat 3 procent hoger rond 108 dollar.

De 800 miljard is niet het enige symbolische bedrag dat voor de bijl gaat. In het einde juni afgesloten boekjaar 2017-2018 sloopte Microsoft ook de kaap van 100 miljard dollar omzet.

De omzet kwam uit op 110 miljard dollar, tegen 96,6 miljard een jaar eerder. Ook de operationele winst ging stevig omhoog, van 29 naar 35 miljard. Dat het concern onderaan de resultatenrekening toch zijn nettowinst ziet dalen van 25,5 naar 16,5 miljard, heeft alles te maken met een grote belastingprovisie van bijna 20 miljard.

De beleggers kijken natuurlijk vooral naar de cijfers van het laatste kwartaal, en ook die waren best te pruimen. De omzet ging van 25,6 naar 30 miljard dollar terwijl de kosten netjes onder controle bleven. Resultaat: een toename van de operationele winst met meer dan een derde, tot 10,7 miljard dollar. Per aandeel klom de nettowinst van 1,05 naar 1,15 dollar.

Azure

Er was letterlijk geen enkele afdeling van de Microsoft-winkel die het in het voorbije kwartaal liet afweten. De grootste groei, van liefst 85 procent op jaarbasis (gezuiverd voor valuta-effecten), werd geboekt in de cloudafdeling Azure, die datacenter-capaciteit en -diensten verhuurt aan bedrijven. Microsoft profiteert zo, net als concurrenten Amazon en Google, van de fundamentele digitale transitie in het bedrijfsleven. Meer nog, volgens analisten heeft de groep uit Redmond intussen zijn streekgenoot Amazon uit Seattle zelfs ingehaald in de cloud.

Ook de eigen clouddiensten zoals Office 365 en Dynamics 365 tekenden groeicijfers van meer dan 30 procent op, net als de activiteiten in gaming en het enkele jaren geleden overgenomen sociale netwerk LinkedIn.

Topman Satya Nadella, die in 2014 het roer overnam van Steve Ballmer, legt met de cijfers de laatste critici van zijn beleid het zwijgen op. Analisten tonen zich laaiend enthousiast over zijn strategie. Van de 35 Amerikaanse analisten die het aandeel volgen, geven er momenteel 31 een koopadvies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect