Microsoft waarschuwt voor oplichters

©Bloomberg

Softwaregigant Microsoft waarschuwt voor oplichters die mensen bellen met de mededeling dat er problemen zijn op hun computer en zo schadelijke software installeren die ze enkel na betaling weer willen verwijderen.

'Zo'n vormen van oplichting zijn niet nieuw, maar momenteel is het probleem weer groot in België', zegt Microsoft-woordvoerder Kathleen De Waele tegen de nieuwsdienst van de VRT.

Mensen worden opgebeld en er wordt hen gevraagd of ze Engels spreken. Ze krijgen vervolgens de vraag om hun computer op te starten. Terwijl ze met de slachtoffers een aantal stappen doornemen, installeren de oplichters malware op de computer. Ze melden daarop dat er iets mis is met de pc en dat ze de klant daarmee gaan helpen, maar wel tegen betaling, zo meldt VRT.

'Sinds een jaar of drie zien we het fenomeen in Europa opduiken, meestal in landen waar ze goed Engels spreken', aldus De Waele. 'Aan het aantal mails en telefoontjes die binnenlopen, merken we dat de oplichters ons land weer stevig viseren.'

Microsoft beklemtoont dat het zelf nooit naar gebruikers zou telefoneren en raadt de mensen dan ook aan de telefoon meteen neer te leggen. Wie het slachtoffer werd van de oplichters, meldt zich best bij de federale politie.

Het bedrijf weet niet hoeveel Belgen al het slachtoffer werden van de oplichters. De Waele voegt nog toe dat Microsoft tegen internationaal gecoördineerde misdaden niets kan ondernemen. 'We kunnen de mensen enkel waarschuwen', zegt ze. Het bedrijf werkt samen met de Federal Computer Crime Unit, die momenteel de klachten verzamelt. 'We zijn al enkele maanden op de hoogte en hebben in november al eens samen met Microsoft een commmunicatie uitgestuurd', klinkt het bij de federale politie. 'We werken ook samen met Interpol en Europol om de zaak te onderzoeken en plannen op korte termijn een vergadering met Justitie en de operatoren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud