Advertentie

Nederland blijft favoriete route voor cybercriminelen

©REUTERS

Nederland is opnieuw het op 3 na belangrijkste land voor internetcriminelen om hun activiteiten te ontplooien. Het land is in trek dankzij de goede internetinfrastructuur en de aanwezigheid van een van de grootste internetknooppunten ter wereld.

Dat staat allemaal te lezen in het jaarlijkse dreigingsrapport van internetbeveiliger Symantec , dat hier kan worden gedownload. Nederland moet de VS, China en India laten voorgaan. Daar wordt ieder jaar dus nog meer zogenaamde 'malware' het internet op gejaagd.

Nederland is in trek om meerdere redenen. Het land heeft een hoogwaardig netwerk, dat bovendien door veel mensen gebruikt wordt. Maar het is niet meteen zo dat Nederland specifiek geviseerd wordt. De populariteit van onze noorderburen heeft vooral te maken met de aanwezigheid van een van 's werelds grootste zogenaamde internetknooppunten of 'internet exchange points'.

Die punten worden door internetaanbieders gebruikt om hun netwerken te linken. Ze zijn cruciaal voor de stabiliteit van het wereldwijde web. En in Amsterdam staat de Amsterdam Internet Exchange, na een Duits knooppunt het grootste internet exchange point ter wereld. En dat wordt gretig gebruikt door hackers en criminele organisaties om allerlei kwaadaardige programma's het web op te sturen.

Losgeld

Symantec detecteerde in 2014 317 miljoen nieuwe malware-programma's. 'Elke dag worden een miljoen nieuwe bedreigingen losgelaten', klinkt het.

De grootste nieuwigheid staat bekend als 'ransomware'. Wanneer een internetgebruiker zo'n programma downloadt, wordt zijn computer meteen vergrendeld. Privébestanden worden onbereikbaar, en pas na het betalen van losgeld, doorgaans een paar honderd euro, worden de bestanden weer toegankelijk. Vorig jaar telde Symantec wereldwijd zo'n 373.000 gevallen, 45 keer meer dan een jaar eerder.

Volgens Symantec hebben cybercriminelen ook een nieuwe methode ontdekt om een bedrijf binnen te dringen. Ze proberen niet langer met grof geweld de beveiliging van het doelwit te kraken. In plaats daarvan infiltreren ze andere, gewone sites. Vervolgens wachten ze tot werknemers van hun doelwit zo'n site bezoeken. De aanvallers kunnen bijvoorbeeld de code van een virus toevoegen aan een legitieme software-update. Als werknemers nietsvermoedend iets downloaden, krijgen de aanvallers toegang. 'Ze laten bedrijven zichzelf besmetten', aldus Symantec. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud