Advertentie

Nederlanders lijven glasvezelnet Belgisch spoor in

©infrabel

Syntigo, een dochter van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel, verkoopt zijn glasvezelnetwerk voor 33 miljoen aan het Nederlandse Eurofiber. Dat hebben beide partijen bekendgemaakt.

De Nederlandse groep Eurofiber heeft zich ertoe verbonden om het B-Telecom-personeel - een 20-tal personen - tegen de huidige financiële voorwaarden over te nemen', zo meldt Syntigo in een persbericht. De tewerkstelling blijft gedurende 18 maanden verzekerd en de commerciële activiteiten worden voortgezet, aldus nog het communiqué.

B-Telecom is gespecialiseerd in zowel de commercialisering van zijn eigen glasvezelnetwerk als de commercialisering van het capaciteitsoverschot van glasvezels van Infrabel. Door deze verkoop kunnen we ons nu volop toeleggen op de toekomst van B-Excellence, aldus Syntigo. B-Excellence biedt ITC-advies aan, vooral aan Infrabel en de NMBS.

Nederlanders

Eurofiber van zijn kant toont zich 'verheugd met de overname waardoor het zijn bestaande glasvezelnetwerk in België met 7.500 km uitbreidt'. In een mededeling zegt CEO Alex Goldblum dat het de 'ambitie is om ook in België een landelijke aanbieder van glasvezelconnectiviteit voor de zakelijke markt te zijn'. Eurofiber maakt geen gewag van een tewerkstellingsgarantie. Het heeft ook een vestiging in Diegem.

Dat Eurofiber exact 33 miljoen euro betaalt, is opmerkelijk. In november vorig jaar weigerde Infrabel in te gaan op een vraag van Syntigo om het bedrijf voor ... 33 miljoen te herkapitaliseren.  Einde vorig jaar werkten er nog circa 260 mensen bij Syntigo. Drie jaar geleden had het bedrijf 450 mensen in dienst.

Het boekjaar 2014 werd afgesloten met een nettoverlies van 8,0 miljoen tegenover een tekort van 3,6 miljoen een jaar eerder, de omzet daalde van 84 naar 79 miljoen. Daardoor zakte de solvabilteit van ruim 20 naar iets meer dan 10 procent. 

Infrabel

Uit het verslag van de raad van bestuur blijkt dat moeder Infrabel sindsdien het 50%-belang in Alfphacloud (2,6 miljoen) van Syntigo overnam en het glasvezelnetwerk langs de sporen in de Antwerpse haven (1,75 miljoen). Samen goed voor 4,35 miljoen extra cash. Bovendien kreeg Syntigo tot 30 september 2015 uitstel om een lening van 7,9 miljoen aan Infrabel terug te betalen.

Syntigo begon als dochter van de unitaire NMBS, kwam in 2005 onder NMBS Holding, en belandde na de nieuwe reorganisatie in 2014 onder de vleugels van Infrabel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud