Nederlandse interesse voor Xeikon

©accentis xeikon

De kans is reëel dat Xeikon van de beurs wordt gehaald. De hoogtechnologische grafische groep met 420 werknemers voert ‘initiële gesprekken met een partij die een openbaar bod zou willen uitbrengen’, liet het bedrijf weten. De beurskoers van Xeikon en die van zijn referentieaandeelhouder Punch werden geschorst op Euronext. Volgens onze informatie aast een Nederlandse investeringsgroep op Xeikon. Vooral de naam Gilde doet daarbij de ronde, maar ook NPM Capital en Waterland worden genoemd.

NPM Capital aasde al eerder op Xeikon. Twee jaar geleden bood NPM vergeefs 4,65 euro per aandeel voor het belang van 66 procent van Punch International in Xeikon, dat toen nog Punch Graphix heette. Het bedrijf, dat in Amsterdam noteert, werd toen gewaardeerd op 133 miljoen euro. Vandaag bedraagt de beurswaarde 96 miljoen, inclusief de forse stijging van het aandeel gisteren (+8,1%).

De jongste zeven dagen gingen Xeikon en Punch bij een drukke handel een kwart hoger. Een ‘opvallende koersbeweging’, vindt de Nederlandse beurswaakhond. Die zal, in overleg met de Belgische FSMA, de recente transacties in de twee aandelen van dichtbij bekijken om te speuren naar tekenen van voorkennis.

De handel in Xeikon en Punch werd gisterennamiddag stilgelegd. Woensdagochtend hervatte de notering.

Xeikon heeft zijn administratieve zetel in Nederland, maar het zwaartepunt en de oorsprong van de groep liggen in België. De productie en de afdeling ontwikkeling bevinden zich in Lier. De holding Punch bestaat bijna uitsluitend uit Xeikon. Bij een overname rijst de vraag wat er met de Brusselse beursnotering van Punch zelf gebeurt.

Met Xeikon kan opnieuw een Belgisch bedrijf van de beurs verdwijnen. In 2012 werd al de beursexit aangekondigd van VPK, Devgen en Duvel. Een bod op Telenet loopt. Voor de overname van IRIS door Canon is het wachten op een goedkeuring van Europa. Ook niet-beursgenoteerde technologieparels als LMS en Financial Architects vielen in buitenlandse handen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud