opinie

Noem een sector en de blockchain kan er disruptie brengen

CEO van Acquia

Wat brengen 2018 en de nabije toekomst ons? We vroegen tien opiniemakers om in hun glazen bol te kijken. Techondernemer Dries Buytaert buigt zich over de beloftes van de bitcoin en de blockchain.

De hype rond cryptomunten is waanzinnig. Ik volg de bitcoin sinds 2012 en heb in 2013 na veel wikken en wegen mijn eerste bitcoins gekocht. Toen bedroeg de koers 300 dollar, vandaag is dat zo’n 15.000 dollar. Mijn positie is sindsdien dus maal vijftig gegaan.

Voor sommige mensen zou dat wel eens de grootste vermogenscreatie van hun leven kunnen zijn. Voor mij niet, daarvoor heb ik er te weinig gekocht. Wat mij meer bezighoudt, is dat de bitcoin wellicht een van de grootste transformerende technologische revoluties uit mijn leven zal zijn.

Marktkapitalisatie 250 miljard

Amper negen jaar geleden was de bitcoin nog maar een idee, vandaag heeft de cryptomunt een marktkapitalisatie van meer dan 250 miljard dollar. Risicokapitalisten investeren erin, Wall Street handelt erin, ondernemerstalent van over de hele wereld stroomt er massaal naartoe, en de media coveren het fenomeen non-stop. Ik had nooit verwacht dat het zo snel zou kunnen gaan.

Net zoals ik in 1995 overtuigd was dat het internet tot grote disruptie zou leiden, was ik tegen 2013 overtuigd dat de bitcoin, en meer bepaald de blockchain, een gigantische impact op de wereld zou hebben.

Mij interesseert vooral de blockchain, de technologie waarop de bitcoin en andere cryptomunten steunen. De bitcoin geeft ons een manier om financiële transacties uit te voeren en waarde op te slaan. Maar de echte innovatie is de onderliggende blockchain.

Openbaar logboek

Stel u de blockchain voor als een openbaar logboek. In het geval van de bitcoin houdt het alle transacties van bitcoingebruikers bij. Speciaal aan de blockchain is dat ze niet wordt beheerd door een centrale instelling, zoals een centrale bank, maar door een gedecentraliseerd netwerk van computers die ‘miners’ (ontginners) worden genoemd.

Iedereen kan een ontginner zijn. En de ontginners verifiëren de transacties en houden ook collectief alle transacties bij. Het is een gedecentraliseerd platform voor ‘waarheid en vertrouwen’. Een platform dat we nooit eerder hadden.

Disruptie

Net zoals ik in 1995 overtuigd was dat het internet tot grote disruptie zou leiden, was ik tegen 2013 overtuigd dat de bitcoin, en meer bepaald de blockchain, een gigantische impact op de wereld zou hebben.

Dries buytaert | techondernemer

Vindt dat

de cryptomunten losgeslagen zijn door speculatiedrang.

Verwacht dat

we afstevenen op een of meer grote crashes zoals de dotcomcrash in 2000.

Denkt dat

de blockchain een nieuwe bouwsteen van het internet wordt.

Het internet heeft de wereld dooreengeschud. Streamingdiensten voor muziek hebben muziekwinkels geëlimineerd, streamingdiensten voor video hebben videotheken overbodig gemaakt, websites voor reizen hebben het aantal reisagentschappen gedecimeerd, onlinediensten om je foto’s af te printen hebben fotowinkels overvleugeld, en ga zo maar door.

En waar het internet de zaken niet door elkaar heeft geschud, heeft het ze behoorlijk getransformeerd. De media waren ooit gecentraliseerd: in één richting en one-to-many. Het internet heeft daar one-to-one en many-to-many aan toegevoegd. Ik hoef u niet te vertellen dat dat een aanzienlijke impact heeft gehad op mediabedrijven.

Geen fles melk

De blockchain zal op eenzelfde manier disruptie of transformatie brengen. Als een netwerk van computers vertrouwen kan creëren, ondermijnt dat machtige gecentraliseerde instellingen. Noem een sector en de blockchaintechnologie kan er disruptie brengen. Derde partijen die transacties verifiëren, zullen het wellicht het eerst voelen. Denk aan betalingsverwerkers, juridische diensten, makelaars en advocaten.

Net zoals het internet twintig jaar geleden heeft de onderliggende technologie nog veel tekortkomingen. De bitcoin is volatiel, duur, traag, moeilijk te gebruiken en onvoldoende schaalbaar. En na negen jaar kan je er nog altijd geen fles melk mee kopen in de supermarkt. Door die tekortkomingen is het voorlopig enkel zinvol om bitcoins te bezitten om te speculeren of transacties geheim te houden.

©Jacques Moeraert

Op basis van die speculatiedrang zijn de cryptomunten vandaag losgeslagen. Wat als een utopische cyberlibertaire ideologie begon, is in amper negen jaar geëvolueerd naar speculatieve hebzucht. Het prijsmomentum en de waardering van cryptomunten zijn nooit gezien en mensen hebben overdreven verwachtingen over de returns op korte termijn.

‘Een zeepbel’, hoor ik overal roepen. De kans is inderdaad groot dat we op een of meerdere grote crashes, zoals de dotcomcrash in 2000, afstevenen. De voorbije maanden hebben we de prijs van de bitcoin meermaals met meer dan 20 procent zien crashen.

Overheid

We weten ook nog niet hoe overheden op de bitcoin en andere cryptomunten zullen reageren. Maar volgens mij past ook hier de vergelijking met het vroege internet. De dotcomzeepbel was een periode van overmatige speculatie. Een periode van extreme groei in het gebruik en de ontwikkeling van het internet.

Tijdens die periode was de technologie nog heel jong en was de overheidsregulering onduidelijk. Ondanks de dotcomcrash in 2000 beseften velen van ons dat het internet een van de grootste transformerende technologische omwentelingen uit ons leven zou worden.

Net als in 1995 weten we nog niet wie de winnaars en de verliezers zullen zijn, al heeft de bitcoin ondanks al zijn tekortkomingen een voorsprong. De technologische investeringen die nu naar de blockchain vloeien, aangedreven door idealisten, ondernemers, durfkapitalisten, Wall Street en anderen, zullen die tekortkomingen oplossen. Dat zal tot heel wat langetermijnwaarde en disruptie leiden.

Voor mij is de blockchain een nieuwe bouwsteen in het internet. Ik ben heel benieuwd welke opwindende ontwikkelingen de komende jaren volgen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud