Option schendt afspraken met banken

Option-ceo Jan Callewaert

Het Leuvense technologiebedrijf Option zit een halfjaar na de laatste kapitaalronde opnieuw in slechte papieren. Door de oplopende verliezen in de eerste jaarhelft heeft Option de convenanten of afspraken met de banken geschonden. Het is nog niet zeker of de betrokken banken akkoord gaan met een overschrijding van die verbintenis. Beleggers reageren zwaar teleurgesteld.

Door het nettoverlies van 20,5 miljoen euro over het eerste halfjaar is het eigen vermogen van Option onder de drempel bepaald door de banken gezakt. Option heeft in het verleden ook al bepaalde drempels overschreden, maar kreeg daar destijds de toestemming voor van zijn banken. Dit keer is 'er geen garantie dat ING en Dexia dergelijke verzaking zullen blijven toekennen', meldt het persbericht.

In mensentaal: als de banken niet meer geloven in het voortbestaan van Option, kunnen ze de geldkraan toedraaien.

Tijdens de eerste jaarhelft verdween nog maar eens 23,3 miljoen euro cash en andere liquide middelen uit het bedrijf. De cash burn uit de normale activiteiten bedroeg 13,7 miljoen euro. En, er steekt nog maar 7,7 miljoen euro cash in het bedrijf.  Option hoopt via gesprekken met de banken en de verkoop van bepaalde delen van het bedrijf om zijn balans te versterken.

Eind 2009 haalde Option 20,2 miljoen euro op. Het bedrijf verklaarde toen 14 miljoen euro werkkapitaal nodig te hebben voor de volgende twaalf maanden. Dat bedrag werd de voorbije zes maanden al opgebrand.

Om aan extra liquiditeiten te geraken, bekijkt Option de verkoop van activa. Daarbij wordt gedacht aan het filiaal M4S, dat met het Leuvense Imec een zuinige communicatiemodule voor de volgende gsm-generatie heeft gebouwd.

Belofte

Uit een eerste lezing van de resultaten bleek al dat Option zijn belofte om vanaf het tweede kwartaal opnieuw winst te maken, niet kan nakomen.

De omzet mag dan in het tweede kwartaal wel aantrekken tegenover de eerste drie maanden van het jaar, het bedrijf kijkt na zes maanden aan tegen een nettoverlies van 20,5 miljoen euro.

De omzet bedroeg in het tweede kwartaal 17,8 miljoen euro, na de 13,1 miljoen in het eerste kwartaal. Over de eerste zes maanden realiseerde Option voor 30,9 miljoen euro verkopen tegenover de 92 miljoen in dezelfde periode van vorig jaar. Toen verkocht Option nog hardware. Sindsdien bestormden de Chinese bedrijven ZTE en Huawei de markt en beslisten de Leuvenaars zich te transformeren naar een software- en dienstenbedrijf. KBC Securities mikte voor het tweede kwartaal op 25 miljoen euro omzet.

Option blijft hinder ondervinden van de 'unfaire praktijken' (dumping of verkoop onder de kostprijs, red.) van de Chinezen. Het bedrijf diende daarvoor een klacht in bij Europa, dat eind juni liet weten de mogelijke dumpingpraktijken te onderzoeken. In augustus diende Option bijkomend een antisubsidieklacht in bij de Europese Commissie.

Bovenop de Chinese concurrentie ziet het bedrijf van Jan Callewaert voor het eerst tekenen dat de groeisnelheid van het standaard USB-segment kan vertragen in de gevestigde markten. De verwachte verkoop van USB-modems lijdt bovendien 'significant' onder de prijsdruk uit China.

Dat alles wordt weerspiegeld in volgende cijfers:

De brutowinst zakt van 21,5 naar 5,7 miljoen euro. Ondanks de kostenbesparingen (-15 miljoen euro tegenover vorig jaar) blijft Option operationeel zitten met een verlies van 21 miljoen euro, tegen 20,4 miljoen euro over de eerste zes maanden van vorig jaar.

De afschrijvingen en waardeverminderingen schieten van 9,4 naar 14,5 miljoen euro. Dat is het gevolg van de geactiveerde ontwikkelingskosten op de GTM501-module die Option in 2007 voor Intel ontwierp. De module zou gesneden koek zijn voor de e-readers. Vandaag bekent het bedrijf dat de geplande volumes uitbleven. Voor de volgende generatie van de module, die in het vierde kwartaal wordt gelanceerd, zal de knowhow wel nog van pas komen.

De bedrijfskasstroom (ebitda) gaat van -11 miljoen naar -6,5 miljoen euro. Netto staat er na zes maanden een verlies van 20,5 miljoen euro in de boeken, tegen een verlies van 16,8 miljoen vorig jaar. Per aandeel wordt het verlies verkleind van 0,41 tot 0,25 euro per aandeel. Dat is het gevolg van de toename van het aantal uitstaande aandelen, na de kapitaalverhoging van vorig jaar.

Outlook

Option bekent kleur voor de rest van het boekjaar. 'Terwijl de onderneming voor ieder van deze pijlers een goede verkoopspijplijn en interessante opportuniteiten begint te hebben, verwacht men niet dat deze betekenisvolle opbrengsten kunnen leveren voor 2011. Tenzij sommige van de projecten in de pijplijn versneld worden beslist en uitgevoerd in het vierde kwartaal van 2010, is het onzeker dat de onderneming dezelfde groei zal realiseren in de tweede jaarhelft van 2010, en dit in vergelijking met de eerste jaarhelft van 2010', staat in het communiqué.

Geen omzetgroei van 20 procent dus die Option voor hele boekjaar had beloofd, noch de terugkeer naar winst in het tweede kwartaal.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud