Option streeft dit jaar naar cash break even

Jan Callewaert in 2006, toen Option 20 jaar oud was. Vandaag heeft zijn bedrijf opnieuw het profiel van een startup.

Option hoopt dit jaar een einde te maken aan het ‘verbranden’ van zijn geldmiddelen, zei CEO Frank Deschuytere vandaag op de algemene vergadering. Dat is minder ambitieus dan wat de bedrijfstop enkele maanden geleden nog hoopte.

Het Leuvense Option probeert, nadat het in de markt voor draadloze modems werd weggespeeld door goedkope Chinese concurrentie, een nieuwe start te nemen als leverancier van zogenaamde machine-to-machine-oplossingen (M2M). Het product waar alles om draait, is de ‘Cloudgate’, een draadloos netwerkpunt dat allerlei toestellen kan aansluiten op het internet.

Oprichter en voorzitter Jan Callewaert heeft er zijn fortuin op ingezet om Option de komende twee jaar ‘incontournable’ te maken in het tijdperk van het ‘internet of things’. Maar daar is veel meer voor nodig dan technologie alleen.

‘M2M is een zeer complexe markt met een groot aantal verschillende segmenten, die we allemaal met één toestel willen bedienen’, zei Deschuytere in een presentatie voor de aandeelhouders. Omdat Option te klein is om in zijn eentje die gefragmenteerde markt aan te pakken, probeert het een ‘ecosysteem’ uit te bouwen met partnerbedrijven die specifieke interfaces en software ontwikkelen.

Het is een werk van lange adem met een onzekere uitkomst. De uitdaging voor Option, dat 28 jaar na de oprichting weer het profiel van een startup heeft, blijft dan ook vooral om het hoofd financieel boven water te houden. Met de recente uitgifte van converteerbare obligaties haalde het bedrijf zopas 12 miljoen euro op, onder meer bij Marc Coucke en het investeringsfonds Quaeroq van de Waregemse bouwgroep Matexi.

Dat geld is zeker voldoende om twee jaar voort te kunnen, zegt Deschuytere. Maar als het van hem afhangt, moet Option er nog dit jaar in slagen om geen cash meer te ‘bloeden’. Al is die doelstelling op zich minder ambitieus dan het ‘break-even op ebit-niveau’ dat Callewaert afgelopen november nog als streefdoel noemde.

Option haalt in deze jonge markt wel mooie marges van zowat 70% op zijn Cloudgate, maar de verkochte volumes volstaan nog niet om het bedrijf financieel op eigen kracht te laten vliegen. Daarvoor blijft het wachten op de omzetting van diverse pilootprojecten in harde contracten. Deschuytere zei dat hij dat stilaan begint te zien in Noord-Amerika, dat momenteel de leiding neemt in de M2M-markt.

Maar het management durft die evolutie niet te vertalen in heel concrete prognoses. Deschuytere zei in maart aan De Tijd dat hij voor dit jaar mikte op een verkoop van 40.000 Cloudgate-toestellen, tegenover 16.000 vorig jaar. Vandaag hield hij het erop dat de verkoop ‘een stuk sneller zal groeien dan de marktgroei van 30 procent’, wat inhoudt dat het ook minder dan 40.000 kan worden.

De financiële versterking heeft volgens Deschuytere wel geholpen om de twijfel bij potentiële klanten weg te nemen. Niemand wil immers een product van een bedrijf dat er morgen misschien niet meer is. Ook de lancering van een nieuwe Cloudgate die geschikt is voor 4G-netwerken zou moeten helpen om klanten over de streep te trekken, zegt Deschuytere.

Intussen versterkte Callewaert ook zijn raad van bestuur met enkele mensen die knowhow, contacten en potentiële klanten kunnen aanbrengen. De aandeelhouders keurden de benoeming goed van Jan Vorstermans, voormalig operationeel directeur van Telenet, en van Sabine Everaet, de CIO van Coca-Cola Europa. Ook Dimitri Duffeleer gaat namens Quaeroq in de raad zetelen. Het mandaat van Olivier Lefebvre (ex-Euronext) werd met een jaar verlengd.

Option riep overigens ook een buitengewone algemene vergadering (BAV) bijeen ter goedkeuring van een warrantplan waarmee nog eens 5 miljoen aandelen kunnen worden uitgegeven. Omdat slechts een kleine 16% van het kapitaal vertegenwoordigd was, werd die BAV verdaagd naar 16 juni.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud